Izvor:
14.06.2016 u 01:01
0

FEDERALCI UVERENI: Ubica iz Orlanda radikalizovan putem interneta

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi izrazio je danas snažno uverenje da je počinilac napada na gej klub u Orlandu Omar Matin radikalizovan, barem delimično, putem informacija koje je našao na internetu i da su ga verovatno inspirisale strane terorističke organizacije.

Komi je, na konferenciji za novinare, kazao da još nije jasno da li je Matin deo neke utvrđene ekstremističke mreže i koja grupa ga je možda inspirisala, prenosi AFP.

Pretrešćemo svaki kamen i radićemo dan i noć kako bismo utvrdili šta je dovelo do te užasne noći – poručio je direktor FBI.

Komi je rekao da je ubica u noći napada tri puta zvao policiju i operateru prilikom poslednjeg poziva rekao da se zakleo na vernost Islamskoj državi, navodi AP. On je dodao da je ispostava FBI u Majamiju pratila ubicu tokom 10 meseci početkom maja 2013. zbog moguće povezanosti sa terorizmom.

U napadu izvedenom u nedelju u ranim jutarnjim satima ubijeno je 49 ljudi, dok ih je 53 ranjeno tokom nasumične paljbe.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da nema jasnih dokaza da je napad na gej klub u Orlandu bio usmeren iz neke druge zemlje, niti da je ubica deo šire zavere, istakavši da se osobama koje žele da naškode drugim ljudima ne sme omogući da se lako domognu moćnog oružja.

Obama je, naglasivši da napad u Orlandu predstavlja "napad na sve Amerikance", rekao da se ispituju svi mogući motivi ubice, prenosi Rojters. I Obama je kazao da je, kako izgleda, ubica bio pod uticajem ekstremista putem informacija koje je našao na internetu, ali je napomenuo da nema jasnih dokaza da su ekstremisti usmeravali napad u Orlandu.

Tanjug
Foto: Twitter/LisaAlesci

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter