Izvor:
31.08.2017 u 16:44
0

Panika u Teksasu: Odjeknule eksplozije u fabrici hemikalija! (VIDEO)

Dve eksplozije ođeknule su danas u poplavama pogođenom hemijskom postrojenju kompanije "Arkema" u Krozbiju, kod Hjustona u Teksasu, potvrdili su operateri tog hemijskog postrojenja.

"Oko 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, Centar za vanredne situacije okruga Haris nas je obavestio o dve eksplozije i dimu koji dolazi iz hemijskog postrojenja Arkema u Krozbiju, u Teksasu", navodi se u saopštenju te kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Kao mere predostrožnosti, zvaničnici su već ranije naložili evakuaciju svih stanovnika koji se nalaze u krugu od tri kilometra od hemijskog postrojenja.

Lokalni zvaničnici su u sredu upozorili da bi u tom postrojenju moglo da dođe do eksplozije nakon što je "Arkema" ostala bez struje usled poplava koje je uzrokovao uragan Harvi.

"Arkema" je saopštila da je u utorak evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra severoistočno od Hjustona, prenosi danas Si-Bi-Es njuz.

Vatrgoasna služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu.

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanela štete ogromnih razmera u jugoistočnom Teksasu.

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija.

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja" postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi.

"Ekson", "Šel" i druge kompanije informisale su regulatore da su se, s povećanjem nivoa vode posle obilnih kiša, iz fabrika i industrijskih postojenja oslobodile hemikalije.

Stanovnici su se, inače, proteklih dana žalili na "nepodnošljiv smrad" širom Hjustona, a Brajan Paras, aktivista za zaštitu životne sredine koji živi u Hjustonu, rekao je da stanovnici tog grada "imaju glavobolje, boli ih grlo i peku ih oči".

tanjug.rs
Foto: Twitter/INSubcontinent

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter