Izvor:
10.09.2017 u 16:17
0

MERKEL: Nemačka bi odmah pristala na pregovore sa Severnom Korejom!

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi odmah pristala na pregovore sa Severnom Korejom, kao i to da Nemačka želi da svojom "težinom" stane na kraj razvoju nuklearnog programa i raketa Severa.

"Odmah bi rekla da ukoliko nas upitaju da se pridružimo dogovorima", rekla je Merkelova za nedeljnik "Frankfurter algemajne sontagscajtung", prenosi AFP.

Ona se, takođe, pozvala na model pregovora kao 2015. godine sa Iranom.

Razgovori između Irana i šest svetskih sila doveli su do dogovora 2015. godine da Iran obuzda svoj nuklearni program, pristane na inspekcije, a zauzvrat su im ukinute neke sankcije.

"Mogu da zamislim takav format u dogovoru sa Severnom Korejom. Evropa i naročito Nemačka bi trebalo da budu spremne da daju veoma aktivan doprinos", rekla je Merkelova.

Kancelarka je rekla da je putem telefona razgovarala sa liderima Francuske, SAD, Kine, Južne Koreje i Japana o krizi sa Severnom Korejom, a očekuje se da će u ponedeljak razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Merkelova se obratila nakon što su SAD formalno zatražile glasanje u ponedeljak o novim sankcijama za Severnu Koreju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

SAD traže embargo na ulje prema Severnoj Koreji, zamrzavanje računa severnokorejskog lidera Kim Džong Una, zabranu tekstila i okončanje isplata severnokorejskim gostujućim radnicima – sve to kao odgovor na najskoriji, šesti, nuklearni test.

Očekuje se protivljenje Rusije i Kine, a Merkelova je rekla da podržava sankcije kao način da se Severna Koreja dovede za pregovarački sto.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Twitter/KratzerMartin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter