Izvor:
29.04.2016 u 14:07
0

NENAJAVLJENA POSETA IRAKU: Borba uprkos političkoj krizi

Potpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Irak da ne dozvoli da politička kriza utiče na teško osvojene dobitke u borbi protiv Islamske države.

Bajden je nenajavljeno u četvrtak doputovao u Irak, gde se sastao sa iračkim premijerom Hajderom al Abadijem.

Kako navodi Rojters, Bajden je u Irak došao u znak podrške iračkoj vladi koja vodi borbu protiv Islamske države uprkos političkoj krizi.

To je prvi put da je Bajden, ključna osoba iz Bele kuće za odnose sa Irakom, posetio ovu zemlju od povlačenja američkih snaga 2011. godine, ali je Bajdenov dolazak treća poseta visokih zvaničnika SAD Iraku ovog meseca.

Bajden se sastao i sa predsednikom iračkog parlamenta, sunitskim političarom Salimom al Džaburijem, koji je suočen sa pozivima svojih kolega da podnese ostavku, preneo je AP.

Bajden je pohvalio iračke sukobljene lidere za "veoma, veoma naporan" rad na konstruisanju nove vlade, kao i zbog napretka u oduzimanju teritorija od IS.

Bajdenova poseta usledila je u trenutku tenzija i zahteva za obuhvatnim političkim reformama koji su paralisali vladu koja se već bori sa teškom ekonomskom krizom i IS, navodi AP.

Islamska država je zauzela velike delove Iraka i Sirije od 2014. Iračke snage su preotele od IS neke od teritorija, ali često, nakon dugih borbi, napuštaju razorene gradove, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter