Izvor:
21.09.2017 u 22:33
0

URAGAN MARIJA PONOVO DIVLJA: Pustoši sve pred sobom, Portoriko bez struje!

Uragan Marija, koji je dosad na Karibima odneo 14 života, ponovo je jutros ojačao u blizini istočnog dela Dominikanske Republike, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), prenosi Rojters.

Uragan "Marija" zahvatio je severoistočni deo Dominikanske Republike i očekuje se da će tokom dana proći nedaleko od mesta Turks i Kaikos.

Uragan treće kategorije praćen je vetrom brzine 185 kilometara na čas, a američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je moguće umereno jačanje oluje u narednih par dana.

Celi Portoriko, u kojem živi oko 3,5 miliona ljudi, ostao je bez struje usled udara uragana "Marija", rekli su zvaničnici.

Abner Gomez, šef agencije za vanredne situacije, rekao je da niko od potrošača nema struju.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da su "katastrofalne" poplave zahvatile delove ostrva, prenosi BBC.

Guverner Portorika Rikardo Roseljo rekao je da je jedna osoba izgubila život. On je rekao da se radi o muškarcu koji je nastradao usled udara krhotina.

Oluja je nosila krovove, obarala dalekovode i čupala drveće iz korena.

Roseljo je rekao da je uveden policijski čas od 18.00 časova po lokalnom vremenu do subote, 23. septembra.

Tramp proglasio prirodnu katastrofu u Portoriku

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je stanje prirodne katastrofe u Portoriku, i tako omogućio deblokadu federalnih sredstava za pomoć tom ostrvu koje je opustošio uragan Marija.

– Predsednik Donald Tramp je proglasio prirodnu katastrofu na teritoriji Portorika i naredio dodelu federalne pomoći lokalnim spasilačkim službama – saopštila je jutros Bela kuća.

Ta federalna sredstva uključuju i pozajmice za popravku kuća, stvaranje privremenih skloništa ili nadoknadu neosiguranih izgubljenih materijalnih dobara.

– Ako ste u mogućnosti ODMAH se popnite na veću nadmorsku visinu – navela je na Tviteru meteorološka služba Portorika, govoreći o "katastrofalnim" poplavama i opasnosti od klizišta.

Blic.rs
Foto: Arhiva/ Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter