Izvor:
25.09.2017 u 02:37
0

MERKELOVA JE VEČITA KANCELARKA: Ismevali su je kao „kraljicu stroge štednje“, a drugi su joj klicali jer je „spasiteljka izbeglica“!

Angelu Merkel pojedini su ismevali kao "kraljicu stroge štednje", dok su joj drugi klicali kao "spasiteljki izbeglica", a neki pozdravljali kao "novu liderku slobodnog sveta", ali sada, kada je osvojila i četvrti mandat na čelu najveće evropske ekonomije, mnogi Nemci je jednostavno zovu – "večita kancelarka", navodi AFP.

Kćerka pastora koja je rasla iza "gvozdene zavese", danas za mnoge Nemce "mama Merkel", svojim pragmatičnim, skromnim i umirujuće prijatnim stilom usavršila je veštinu ostanka na vlasti u ovoj bogatoj zemlji koja je naklonjenija kontinuitetu nego promenama, ocenjuje francuska agencija.

"U burnim vremenima američkog predsednika Donalda Trampa, Bregzita i višestrukih globalnih kriza, 63-godišnja Merkel postala je temelj u zemlji koja stremi da održi zavidan privredni rast i stopu zaposlenosti", navodi se u analizi.

Nemci su joj, primećuje AFP, zahvalili time što je zadržavaju na vlasti otkako je postala najmlađa i prva žena kancelar 2005. godine, a istovremeno je vršnjakinja "davno prohujalih" lidera poput Džordža V. Buša, Tonija Blera i Žaka Širaka.

Odajući utisak da nema ni trunke sujete i ravnodušna prema "sjaju i raskoši" koje donosi vlast, ona živi u prosečnom stanu u Berlinu sa suprugom-naučnikom koji se kloni medija Joakimom Zauerom, pazari u lokalnom supermarketu, a odmore provodi pešačeći na Alpima – tako francuska agencija opisuje Merkelovu.

Uz to, kada su je međunarodni listovi, nakon Trampove iznenađujuće pobede prošle godine, proglasili novom pobornicom liberalne demokratije, ona je tu etiketu odbacila kao "groteksnu i apsurdnu".

Iako često kritikovana da se kloni teških izazova, Merkel je svoje mandate obeležila hrabrim i iznenađujućim odlukama – od odbacivanja nuklearne energije nakon havarije u Fukušimi 2011. do otvaranja nemačkih granica za više od miliona tražilaca azila od 2015.

"Priliv migranata ju je, doduše, skupo koštao, kako glasača tako i suseda iz EU, a mnoge naveo da predvide njen silazak s vlasti", konstatuje AFP, ali napominje da joj se, kako se broj novopridošlica smanjio, a njena vlada usvojila strožiju azilsku politiku, popularnost vratila na nivoe pre krize.

Svoje protivkandidate je, dodaje se u tekstu, razgnevila nepominjanjem njihovih imena i odbijanjem da sa njima uđe u žustar politički dijalog, dok su je mnogi politički komentari zbog toga optužili da je Nemačku "zagnjurila" u "apolitički dremež", a svojim govorima uvela Nemace u "masovnu hipnozu".

Sada, na početku četvrtog mandata, protivnika na vidiku nema, ali gomila izazova čeka Angelu Merkel, koju je list "Njujorker" opisao kao "najmoćniju ženu u svetu punom nestabilnih muškaraca".

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter