Izvor:
25.09.2017 u 03:20
0

BERLIN NA NOGAMA: Protesti protiv desničarske stranke koja je ušla u parlament!

Više stotina protivnika desničarske Alternative za Nemačku protestovalo je večeras ispred kluba u kojem lideri ove nacionalističke i antiislamske stranke proslavljaju njen ulazak u parlament i to kao treće političke snage.

Uzvikujući parole "Ceo Berlin mrzi AfD", "Nacističke svinje" i druge slogane, nekoliko demonstranata bacilo je flaše na policiju kada je ona pokušala da ih zadrži dalje od mesta okupljanja AfD.

Protesta protiv ulaska AfD u Bundestag bilo je nešto ranije i na obližnjem Aleksanderplacu, prenosi AP.

Alternativa za Nemačku osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, 13 odsto glasova na današnjim izborima i biće prva stranka krajnje desnice koja ulazi u Bundestag posle Drugog svetskog rata.

Jevrejske grupe u Evropi i SAD izrazile su zabrinutost zbog uspeha krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), na današnjim izborima u toj zemlji, i pozvale druge partije ne sa njima ne ulaze u koaliciju.

"Uzasno je da partija AfD, sramni reakcionarski pokret koji se poziva na sve najgore iz nemačke prošlosti, sada ima mogućnost da promoviše svoju zlu platformu unutar nemačkog parlamenta", rekao je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa sa sedištem u Njujorku, Ronald Lauder.

Lauder je nemačku kancelarku Angelu Merkel, pobednicu današnjih izbora, nazvao "pravim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda".

Evropski jevrejski kongres pozvao je centrističke partije da ostanu verne svojim obećanjima da neće formirati koaliciju sa AfD-om.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj saopštio je da su izborni rezultati potvrdili njihove najveće strahove i takođe su pozvali druge stranke da ostanu ujedinjenje u protivljenju partiji AfD.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Twitter/Fanny Facsar

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter