Izvor:
06.11.2017 u 19:53
0

RASULO U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Šta se krije iza pogibije princa i hapšenja članova kraljevske porodice? (foto)

Decenijama je moć u Saudijskoj Arabiji prelazila sa brata na brata, ali princ Mohamed bin Salman bi trebalo da presto nasledi od svog oca.

Iznenadna smenjivanja i hapšenja desetina ministara, članova kraljevske porodice, zvaničnika i viših oficira u Saudijskoj Arabiji, nemaju presedana u istoriji te 85 godina stare tajanstvene kraljevine. Ovu zemlju je zadesila i jedna velika tragedija, jer je sinoć u padu helikoptera u blizini granice sa Jemenom poginuo i saudijski princ Mansur bin Mukrin, a sa njim je nastradao i zamenik guvernera provincije Asir. Takođe, u subotu je u blizini aerodroma u prestonici Rijadu odjeknula snažna eksplozija, kada je vojska Saudijske Arabije presrela balističku raketu koja je ispaljena iz pravca Jemena. Ovi događaji se dešavaju u vreme kada se mladi krunski princ Mohamed bin Salman (32) uspinje na vlast i pokušava da u svoju državu uvede značajne promene, koje nisu po volji tradicionalnim strukturama.

Borba za vlast u kraljevskoj porodici

Saudijska Arabija, koju je 1932. godine osnovao kralj Abdulaziz ibn Saud, do sada je imala šest kraljeva – i svi su bili sinovi osnivača države, koji je preminuo 1953. godine.

Nijedan od njih nije preuzeo vlast u naftom bogatoj kraljevini pre nego što je napunio 50 godina. Sadašnji monarh, kralj Salman, imao je 79 godina kada je pre skoro tri godine stupio na tron.

Krunski princ Mohamed bin Salman (32) – čiji su šokantni koraci u subotu uveče ukazali na odvažan pokušaj da svoju moć konsoliduje kroz mere borbe protiv navodne korupcije – bio bi prvi iz svoje generacije koji je postao kralj, čime bi se vlast prebacila sa sinova osnivača države, kralja Abdulaziza, na njegove unuke.

Decenijama je moć u Saudijskoj Arabiji prelazila sa brata na brata, ali princ Mohamed bin Salman bi trebalo da presto nasledi od svog oca. On već ima položaj ministra odbrane i kontroliše sve aspekte privrede, planiranja, reformi i bezbednosti u zemlji.

Pre svega nekoliko meseci, njegove perspektive dolaska na tron bile su manje izvesne. Od aprila 2015. godine, imenovan je za zamenika krunskog princa, odnosno drugog po redu u liniji nasleđivanja, što je iznenadilo mnoge starije i iskusnije članove vladajuće porodice.

Prvu u nizu naslednika prestola bio je princ Mohamed bin Najef, iskusni član kraljevske porodice. Njega je, međutim, kralj Salman izbrisao iz linije nasleđivanja i oduzeo mu funkcije šefa saveta za borbu protiv terorizma i ministra unutrašnjih poslova.

Posle toga, kraljev sin, princ Mohamed bin Salman, ostao je sa malo rivala na putu do trona. On je juna ove godine i zvanično postao krunski princ, odnosno prestolonaslednik.

AP podseća da je kralj Salman na početku svoje vladavine uklonio svog polubrata princa Mukrina iz naslednog reda.

Teorijski, za izbor krunskog princa bio je zadužen takozvani "Savet za vernost", telo koje je 2007. godine formirao tadašnji kralj Abdulah, sastavljeno od sinova i istaknutih unuka osnivača zemlje. Uloga tog tela, međutim, kao i njegov značaj u promenama od 2015. godine, bili su ograničeni.

Uprkos nekim naporima da se odlučuje konsenzusom, Saudijska Arabija ostaje apsolutistička monarhija, gde sve krupne odluke donosi kralj.

Ali, čak i ako je bilo razmimiolaženja, kraljevska porodica je dugo sledila tradiciju da govori "jednim glasom", posebno kada se radilo o pitanjima nasleđivanja, kako bi mogli da nastupe ujedinjeno pred moćnim saudijskim plemenima i sveštenstvom.

Hapšenje istaknutih prinčeva izgleda preokreće način na koji kraljevska porodica pristupa unutrašnjim sporovoma, ali takođe skreće pažnju na krunskog princa kao na odvažnog reformatora koji je rešen da modernizuje konzervativno kraljevstvo, na čijem tlu se nalaze najsvetija islamska mesta.

Mladi naslednik

Mladi krunski princ Mohamed bin Salman nije toliko bio poznat izvan Saudijske Arabije pre nego što je njegov otac postao kralj 2015. godine. Od tada je ovaj mladić počeo da uvodi značajne promene kako bi promovisao "moderni i tolerantni islam", koji do tada nije bio dobrodošao u ovu duboku religioznu zemlju.

Vehabizam, odnosno salafizam, proširio se i dobrim delom je istisnuo umerenije i tolerantnije struje islama, u Saudijskoj Arabiji i mnogo dalje, dobrim delom zahvaljujući saudijskom finansiranju vehabijskih džamija po celom svetu.

Mohamed bin Salman, kako se čini, pokušava revizijom da izbriše tu neprijatnu istorijsku istinu. U intervjuu za Gardijan, 32-godišnji saudijski princ za ''vehabizaciju'' Saudijske Arabije i drugih većinski muslimanskih zemalja okrivio je Iran.

– Ono što se dogodilo u poslednjih 30 godina nije Saudijska Arabija. Ono što se dogodilo u regionu u poslednjih 30 godina nije Bliski istok. Nakon Iranske revolucije 1979. ljudi su hteli da kopiraju taj model u drugim zemljama – jedna od njih je Saudijska Arabija. Nismo znali kako da se nosimo sa tim. I problem se proširio po celom svetu. Sada je vreme da se rešimo toga – rekao je on.

On je veoma popularan kod mladih u Saudijskoj Arabiji koji čine čak 70% populacije. Njegovi planovi uključuju da uloži čak 500 milijardi dolara u novi grad i biznis zonu, a prošlog meseca je konačno ženama dopušteno da same voze automobile.

Takođe se očekuje da se i bioskopi vrate u svakodnevni život Saudijaca, kao i brojni muzički koncerti.

Bin Salman je još prošle godine objavio ambiciozni i dugoročni plan reformi nazvan Vizija 2030, prema kojoj bi Saudijska Arabija do 2030. reformisala svoju ekonomiju i smanjila njegovu zavisnost od nafte i njenim nestabilnim cenama na svetskom tržištu, podstakla investicije i razvoj obrazovanja, infrastrukture, rekreacije i turizma, pa bi se uhvatila ukoštac sa diskriminacijom žena, prvenstveno njihovim većim uključivanjem na tržište rada.

Turbulentni događaji u poslednjih 24 časa

1. U subotu je odjeknula snažna eksplozija u blizini aerodroma u saudijskoj prestonici Rijadu, javio je Bi-Bi-Si. Prema nepotvrđenim informacijama, vojska Saudijske Arabije uspela je da presretne balističku raketu ispaljenu iz Jemena.

TV kanal blizak pobunjenicima Huta u Jemenu javio je da je raketa lansirana ka aerodromu. Državna televizija Al-Ekbarija prenela je da je raketa oborena severno od aerodroma Kralj Kaled i da tom prilikom niko nije povređen, niti je načinjena šteta.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se u Jemenu bori protiv tamošnjih pobunjenika Huta, saopštila je da je pijaca u jemenskoj provinciji Sada, koju su njeni avioni pogodili u sredu, bila "legitimna vojna meta", prenela je saudijska novinska agencija.

2. Nakon toga je po nalogu novoformiranog Komiteta za borbu protiv korupcije, uhapšeno 11 tamošnjih prinčeva, četiri aktuelna ministra i desetina bivših ministara, javila je televizija "Al Arabija", a prenosi Rojters.

Komitet za borbu protiv korupcije, na čijem čelu se nalazi princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, osnovan je u subotu kraljevskim ukazom.

Saudijsko Ministarstvo finansija saopštilo je u međuvremenu da je odulka vlasti da osnuje Komitet za borbu protiv korupcije i uhapsi veći broj saudijskih pričeva, bivših ministara, poslanika i biznismena doneta da bi se ojačalo poverenje u vladu, izvestila je televizija Al Arabija.

Neimenovani saudijski bezbednosni zvaničnik izjavio je za AP da pritvorenike, uključujući princa Alvalida bin Talala, drže u hotelima sa pet zvezdica širom Rijada, u okviru akcije hapšenja u borbi protiv korupcije.

AP navodi da je državni tužilac Saudijske Arabije šeik Saud al Modžeb izjavio da se prema svim osumnjičenima "postupa na isti način kao i sa bilo kojim drugim saudijskim državljaninom".

3. Nakon ovih vesti, Saudijsku Arabiju je pogodila velika tragedija kada se juče srušio helikopter u kojem je poginuo princ Mansur bin Mukrin.

U letelici je bio i zamenik guvernera provincije Asir, kao i nekoliko zvaničnika vlade, a ona se srušila u blizini granice sa Jemenom.

4. Saudijska televizija Al-Arabija objavila je da se saudijski kralj Salman danas sastao sa libanskim premijerom Saadom al-Haririjem koji je u subotu iznenada podneo ostavku tokom posete toj kraljevini.

Haririjeva ostavka, koju je podneo u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije, šokirala je Liban i izazvala neizvesnost u toj zemlji, a krhku libansku vladu dovela u pometnju, navodi AP, napominjući da se ne zna kada će se Hariri vratiti u Liban.

Inače, lider libanske šiitske milicije Hezbolah, Sajed Hasan Nasralah, izjavio je juče da je Saudijska Arabija naterala libanskog premijera Saada al-Haririja da podnese ostavku, u trenutku kada se saudijsko-iransko rivalstvo produbljuje.

Dramatični ishodi

Mnogi analitičari su kampanju princa Mohameda bin Salmana nazvali kampanjom "dva fronta". Stanovništvo Saudijske Arabije promene dočekuje sa uzbuđenjem i strahom. Postoji koncezus da se ovo neistražene vode i da će rezultati po svemu sudeći biti dramatični.

Telegraf
Foto: Twitter/Naranja Estereo‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter