Izvor:
15.11.2017 u 19:55
0

KRAJ DIKTATURE: Mugabe silazi sa vlasti posle 37 godina! (VIDEO)

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru tvrdnju da je Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika države, umesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea kojeg zajedno sa suprugom Grejs vojska drži u pritvoru.

Bi-Bi-Si navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Gardijan piše da tvitovi sa naloga omladinskog krila vladajuće stranke ZANU-PF sugerišu da je ovaj deo stranke, inače blizak Mugabeovoj supruzi Grejs, stao na stranu vojske.

"To verovatno znači da neće doći do nasilja, ali i da je Grejs u velikoj nevolji", piše Gardijan.

Da iza poteza vojske stoji upravo Grejs Mugabe sugeriše i bivša američka ambasadorka u UN Samanta Pauer.

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Vojska Zimbabvea poručila je jutros da u toj zemlji nije na delu udar i da je predsednik Robert Mugabe bezbedan. Vojska saopštava da je njeno raspoređivanje izvedeno kako bi sprečilo „kriminalce oko predsednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje“.

"Robert Mugabe i njegova porodica su živi i zdravi i na sigurnom", rekao je portparol vojske.

sputnjik
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter