Izvor:
20.11.2017 u 16:30
0

MUGABE PRISTAO DA PODNESE OSTAVKU SAMO POD NJEGOVIM USLOVIMA: „Hvala vam i laku noć“!

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je na uslove pod kojima će podneti ostavku i već je sastavljen nacrt pisma o njoj, izjavio je neimenovani zimbabveanski zvaničnik direktno upoznat sa pregovorima.

Kazao je američkoj televiziji da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva, uključujući dodeljivanje imuniteta njemu i supruzi Grejs, kao i pravo da zadrže privatnu imovinu.

– Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta – dodao je taj izvor.

Zimbabveanci su bili razočarani jer njihov dugogodišnji predsednik Robert Mugabe nije podneo očekivanu ostavku u televizijskom obraćanju, a generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

– Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku – rekao je Matemadanda ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.

Matemadanda je rekao i da će ratni veterni ponovo okupiti narod na protestima i najavio da će se ovoga puta vojska suočiti Mugabea s narodom.
Zimbabveanci koji su se okupili u prestonici da proslave Mugabeovu očekivanu ostavku, kažu da bi bili srećni, "uprkos svemu što je učino", da je Mugabe otišao s vlasti dostojanstveno. Neki među njima kažu da je Mugabe "diktator i uvek će to biti".

Mugabe u obraćanju nije ni pomenuo ostavku, a najavio je da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku. On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

– Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize. hvala vam i laku noć – rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima:

Zimbabveanski državni list navodi da je Mugabe pre govora imao sastanak iza zatvorenih vrata sa vojnim generalima koji su ga stavili u kućni pritvor pre nekoliko dana, a zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja da se on sprema da podnese ostavku posle 37 godina na vlasti.

Tanjug
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter