Izvor:
10.07.2016 u 15:15
0

OBAMA PRVI PUT KAO PREDSEDNIK U ŠPANIJI: Istorijska poseta u senci dešavanja u Dalasu

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u svoju prvu posetu Španiji tokom koje će se sastati sa španskim kraljem Felipeom i vršiocem dužnosti puremijera Marijanom Rahojem, ali poseta se odvija u senci ubistva policajaca u Dalasu i nasilja u drugim američkim gradovima.

Bela kuća je saopštila da je Obami važno da dođe u Španiju jer je reč o jedinoj velikoj evropskoj zemlji koju nije posetio tokom mandata, ali prvobitno planirana dvodnevna poseta će biti skraćena kako bi se američki predsednik otišao u Dalas gde je u četvrtak jedan snajperista ubio pet policajaca, nakon što je policija ubila dvojicu Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti.

Otkazani su planovi za obilazak Sevilje i sastanak sa španskim građanima u gradskoj većinci. Obama će se danas sastati sa kraljem Felipeom i vršiocem dužnosti premijera Rahojem i obratiti se vojnicima u mornaričkoj bazi Rota pre nego što se večeras vrati u SAD.

Španija je snažan saveznik u NATO i mi smo joj zahvalni na tome što je decenijama domaćin američkim snagama – rekao je Obama u jednom intervjuu uoči posete napominjući da su dve zemlje i značajni trgovinski partneri, preneo je Rojters.

Američki predsednik je prethodno ranije ove nedelje prisustvovao samitu NATO u Varšvi gde su se SAD, Španija i druge zemlje dogovorile budu jedinstvene pred onim što vide kao pretnje iz Rusije i da se zajedno suoče sa izazovima posle referenduma na kome je Britanija odlučila da napusti EU.

Obamina poseta Madridu dolazi u trenutku kada Rahojeva konzervativna Narodna stranka nije uspela da formira većinu u parlamentu a stranke pokušavaju da se dogovore o koalicionoj vladi.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/jamescostos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter