Izvor:
10.07.2016 u 16:42
0

JAPAN NA RASKRŠĆU: Važni parlamentarni izbori, prvi put glasaju i tinejdžeri

U Japanu se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima građani biraju polovinu od 242 mandata u Gornjem domu, koji se dodeljuju delom direktno, a delom preko partijske liste.

Izbori se održavaju u trenutku kada se zemlja nalazi na raskršću, jer se premijer Šinzo Abe nada ubedljivoj pobedi koja bi mu omogućila da menja Ustav i time omekša japanski pacifizam, dok se opozicija ujedinila u pokušaju da ga spreči, navodi "Dojče vele".

Nemački radio konstatuje da se nazire pobeda koalicije premijera Abea, a kao razlog za to navodi slabost opozicije.

Najveća opoziciona Demokratska partija (DPJ) na ovim izborima nastupa u savezu sa trima opozicionim strankama.

Prvi put u istoriji Japana u glasanje se uključuju tinejdžeri. Naime, spuštanjem starosne granice broj potencijalnih glasača uvećao se za 2,4 miliona što dovoljno govori o važnosti ovih izbora za Japan.

Izvor: RTS,Tanjug
Foto: Twitter/ rfi, cristinemacmann

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter