Izvor:
14.07.2016 u 03:17
0

TURSKA, FRANCUSKA I NEMAČKA KRV: Boris Džonson je novi ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE!

Doskorašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson imenovan je danas za novog britanskog ministra inostranih poslova, javio je Rojters. To je potvrđeno iz kabineta nove premijerke Tereze Mej, prenela je agencija.

Boris Džonson, novi šef britanske diplomatije, važi za najistaknutijeg pripadnika Konzervativne stranke nakon dosadašnjeg premijera Džejmsa Kamerona. Agencija AP podseća da je Džonson slovio i za vodećeg kandidata za novog stanara Dauning strita.

Poslanik vladajuće Konzervativne stranke bio je glavni promoter kampanje za izlazak Britanije iz EU. Na samom startu kampanje rekao je da mu je bilo „teško" da donese takvu odluku, jer lično voli i Evropu i Brisel, gde je jedno vreme živeo, ali je naglasio da ne treba mešati „čudesa i godišnje odmore" u Evropi s političkim odlukama i projektima „koji decenijama prete da izmaknu demokratskoj kontroli".

Prvi čovek britanske prestonice bio je u dva mandata, od 2008, a reizabran je 2012.

Iako je u krugovima konzervativnih aktivista cenjen zbog britkog jezika, evroskepticizma i neposrednosti, neretko se isticao ispadima i gafovima u javnosti. Tako je 2006. na konferenciji Konzervativne stranke kritikovao kuvara Džejmija Olivera zbog njegovih saveta o zdravoj ishrani. Džonson je tada rekao da bi voleo da „ga se otarasi i kaže ljudima da jedu šta hoće". Papuu Novu Gvineju je povezao s kanabalizmom, a za grad Portsmut je jednom rekao da u njemu „ima previše droge, gojaznosti, neproduktivnosti i laburističkih poslanika".

Pre nego što je ušao u političke vode, bavio se novinarstvom. U "Tajmsu" je, prema pisanju medija, dobio otkaz, jer je izmislio izjavu. Radio je i za "Star" i "Dejli telegraf", čiji je bio dopisnik iz Brisela. Poznatiji u javnosti je postao kao urednik „Spektejtora".

Godine 2001. je izabran za predstavnika Henlija na Temzi u Parlamentu, a tri godine kasnije je imenovan za ministra vlade u senci za kulturu, a 2005. za prosvetu.

Aleksandar Boris de Fefel Džonson je rođen 1964. u Njujorku, ali se svojevremeno odrekao američkog državljanstva. U sebi ima i turske, francuske i nemačke krvi. Njegov čukundeda Ali Kemal je nakratko bio ministar unutrašnjih poslova u Otomanskom carstvu. Džonson je pohađao Iton koledž kao i Kameron i studirao na Oksfordu klasične nauke. Autor je više knjiga. Oženjen je Marinom, s kojom ima dve kćerke i tri sina.

Tanjug
Foto: Twitter/CTBusiness_Glas

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter