Izvor:
13.01.2018 u 17:08
0

RUSIJA: Puno zemalja pod sankcijama SAD, suprotstavimo se haosu!

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da je "veliki broj zemalja postao meta američkih sankcija" i pozvao na "suprotstavljanje haosu".

"Pojedinci i kompanije u raznim zemljama nalaze se pod ovim američkim pritiskom. Pošto je situacija takva, bilo bi prirodno raditi sa širom međunarodom zajednicom na suprotstavljanju ovom haosu i divljanju američkih sankcija. Radićemo na ovome iz različitih pravaca", rekao je Rjabkov.

Rjabkov je prethodno rekao da Moskva komentare predsednika SAD Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu s Iranom smatra "ekstremno negativnim".

Američki predsednik Tramp zapretio je u petak da će se njegova zemlja povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici i Kongres SAD zajedno sa Belom kućom ne isprave "strašne propuste" koji se po njemu nalaze u tom sporazumu sa Teheranom.

Rjabkov je kazao da će se "moguće američko napuštanje sporazuma s Iranom u velikoj meri odraziti na celokupni sistem međunarodnih sporazuma i jačanje režima neširenja nuklearnog oružja".

Iran je ranije danas saopštio da neće prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. i da će odgovoriti na sankcije SAD.

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Evropskom unijom podrazumeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.

U saopštenju koje je prenela novinska agencija IRNA danas, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da "neće prihvatiti nikakvu izmenu sporazuma – ni sada ni u budućnosti".

Kako prenosi agencija, Iran je istakao da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje ajatolahu Sadiku Laridžaniju.

SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatolah Sadek Laridžani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Laridžani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe ajatole Ali Hamneija, "odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana".

Prethodno je Tramp izjavio da će potvrditi nuklearni sporazum sa Iranom poslednji put ako on ne bude promenjen da bi dao Vašingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave "strašne propuste" sporazuma iz 2015. godine.

"Ovo je poslednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah", rekao je Tramp,

Tom odlukom koju će Tramp potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bela kuća želi da trajno ograniči taj program.

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD odlučilo je danas da uvede nove sankcije protiv 14 iranskih građana i pravnih subjekata.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif u petak je izjavio putem Tvitera da najnovija odluka američkog predsednika Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu između Irana i svetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ samnakaqaiy, Twitter/business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter