Izvor:
09.02.2018 u 03:19
0

Dačić: Nadam se uspešnom sastanku sutra s Tilersonom!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Vašingtonu, kaže da će se nada njegov sutrašnji sastanak s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom biti uspešan i "od velike važnosti za naše odnose".

Dačić, koji je danas kao u okviru pripreme za taj sastanak razgovarao s pomocnikom državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, ocenio je da je razgovor bio "veoma detaljan", a cilj je bio da se pronađu zajednički interesi SAD i Srbije radi "stabilnosti, mira i budućnosti celog regiona i rešavanja otvorenih pitanja".

"Naočitio je važno da postoji dobra volja da se dođe do trajnog rešenja za probleme koji postoje na KiM", rekao je Dačić.

U tom smislu, ocenio je, veoma je značajno i što je jučerašnja sednica Saveta bezbednosti UN protekla u, kako je rekao, "malo drugačijoj atmosferi nego prethodne".

"Bilo je 12 ambasadora, odnosno šefova misija, što pokazuje koliki značaj zemlje pridaju ovoj temi i dalje. Tonovi su bili konstruktivniji nego u nekom prethodnom periodu", smatra Dačić.

Šef srpske diplomatije smatra da aktuelna administracija pokazuje

da ima više razumevanja za srpske stavove kada je reč o problemima u regionu.

"Mi ne tražimo ni od koga da navija za nas, već da sasluša naše argumente, da sasluša naše predloge kako da dođemo do najboljih rešenja u interesu svih u regionu", istakao je Dačić.

On je dodao da su za Srbiju odnosi sa SAD veoma važni, kao i za svaku drugu zemlju u svetu.

"Bez obzira što su postojale razne nesuglasice, mislim da treba da uložimo maksimum napora, onako kako je govorio i predsednik Vučić, da se dođe do zajedničkog dogovora, do traženja zajedničkih imenitelja sa SAD, kao zemljom koja nesumnjivo ima jedan od najvećih uticaja u regionu", rekao je Dačić.

Dačić, koji je jutros u Vašingtonu prisustvovao i Nacionalnom molitvenom doručku, rekao je da je to bila prilika da se sretne sa mnogim političarima i zvaničnicima iz SAD i drugih zemalja u svetu.

"Molitveni doručak najveći broj političara u svetu koristi kao događaj posle kojeg imaju niz bilateralnih sastanaka, tako sam i ja ovom prilikom", rekao je Dačić.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačcić je tokom boravka u Vašingtonu imao odvojeni susret sa republikanskim kongresmenom sa Floride Gasom Bilirakisom.

Šef srpske diplomatije susreo se i sa kongresmenom iz Alabame Robertom Aderholtom, predstavnik Republikanskom partije i jedan od osnivača Nacionalnog molitvenog doručka.

Dvojica zvaničnika potvrdila su dobre bilateralne odnose i dogovorila dalje unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter