Izvor:
13.02.2018 u 21:57
0

Greška pilota uzrok pada ruskog aviona!

Istražitelji su danas saopštili da je pad ruskog putničkog aviona, u kojem je u nedelju poginula 71 osoba, možda uzrokovan greškom pilota, koji pred poletanje nisu aktivirali grejanje opreme za merenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je danas da je do pada letelice u nedelju došlo pošto su piloti videli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo jer su piloti, pre poletanja, propustili da stave u pogon sistem za grejanje opreme za merenje pritiska.

"Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se dogodili u prošlosti, pokazuju da je do posebne situacije moglo doći u vazduhu zbog neispravnih podataka na pilotskim monitorima o brzini letenja, a što bi moglo biti povezano s prekomernim hlađenjem celokupne opreme za pritisak jer su sistemi za grejanje bili isključeni", objašnjava se u saopštenju, navodi Tas s.

Napominje se da je tokom svih drugih letova koji su registrovani u crnoj kutiji letelice – a takvih letova je bilo ukupno 15 – grejanje opreme za pritisak bilo aktivirano pre poletanja aviona, još dok je avion stajao na pisti.

Piloti su u avionu "antonov 148" uključili autopilotski sistem nakon poletanja sa moskovskog aerodroma "Domodedovo", ali su se vratili na ručne kontrole kada su na monitorima ugledali neodgovarajuće podatke o brzini.

Avion se srušio na teren prekriven dubokim snegom šest minuta nakon poletanja, pri čemu je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade.

Avion An-148 leteo je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter