Izvor:
24.07.2016 u 02:09
0

SOROŠ PROGNOZIRA: „Nakon Bregzita EU preti smrtna opasnost“

Koktel od Bregzita, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, dok svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, smatra američki investitor Džordž Soroš.

Nakon Bregzita EU preti smrtna opasnost – rekao je Soroš za italijanski list "Korijere dela sera".

Evropa, kako je dodao, može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želeo da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani „bregziti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon zatvaranja balkanske rute, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata.

Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će? – pita se američki finansijer.

Soroš smatra i da je sporazum između EU i Turske suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama. Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder, prenosi Sputnjik. Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, prema mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, Soroš je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ glennback

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter