Izvor:
25.07.2016 u 17:00
0

TURSKA TRAŽI GULENA: Ukoliko SAD ne izruče opozicionara to će naneti štetu odnosima dve zemlje

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će eventualno odbijanje SAD da izruče opozicionog sveštenika Fetulaha Gulena naneti štetu odnosima Ankare i Vašingtna.

On je rekao da će o tome razgovarati sa američkim zvaničnicima tokom predstojeće posete, prenosi Rojters.

Turska tvrdi da je turski sveštenik Fetulah Gulen koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD od 1999. godine odgovoran za neuspeli puč 15. jula.

Gulen to negira, a Vašington je saopštio da Ankara mora prvo da obezbedi jasan dokaz o umešanosti Gulena u pokušaj puča. Advokati kažu da bi proces izručenja mogao da traje više godina.

Dan ranije ministar Čavušoglu je najavio da će ukloniti sa funkcije neke od ambasadora u vezi sa propalim vojnim pučem.

Čavušoglu je to izjavio u intervjuu za tursku televiziju "Haberturk", a preneo Rojters.

Agencija je ranije javila navode turske privatne televizije NTV da su tamošnje izdale naloge za hapšenje 42 novinara. Rojters navodi da je ovo poslednji slučaj obračuna nakon propalog vojnog puča.

Prema informacijama NTV, poznata komentatorka i bivša poslanica turskog parlamenta Nazli Ilidžak nalazi se na listi novinara za kojima je izdat nalog za hapšenje.

Rojters podseća da su turske vlasti suspendovale, uhapsile i stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudija, članova nastavnog osoblja, državnih službenika i drugih u danima nakon pokušaja puča 15. jula.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ SputnikInt

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter