Izvor:
31.07.2016 u 19:38
0

TURSKA LJUTA: Nemačke vlasti ZABRANILE Erdoganu da…

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kritikovao je nemačke vlasti zbog toga što su zabranile Erdoganovo obraćanje putem video linka na demonstracijama koje danas organizuju Turci koji žive u Nemačkoj protiv nedavnog puča u Turskoj i u znak podrške Erdoganu.

AP prenosi da je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin izjavio danas da se nada da će "nemački zvaničnici obezbediti zadovoljavajuće objašnjenje" i da bi Turska "volela da sazna pravi razlog zbog kojeg su nemački lokalni sudovi i Ustavni sud sprečili poruku Redžepa Tajipa Erdogana".

Agencija navodi da bi današnjem skupu u Kelnu trebalo da prisustvuje turski ministar sporta Akif Čagataj Kilič, ali da su nemačke vlasti zabranile da se bilo ko van skupa, poput političara iz Turske, pojavi na video zidu.

Hiljade pristalica turskog predsednika Erdogana planiraju da se danas okupe u Kelnu, uz jako prisustvo policije, dok su istovremeno planirani i manji kontraprotesti, javljaju agencije.

Očekuje se da će na današnjim protestima koji će, kako je planirano, početi oko 13 sati, učestvovati oko 30.000 Erdoganovih podržavalaca, u jeku tenzija posle propalog pokušaja puča u Turskoj i zabrinutosti u Nemačkoj zbog razmera mera kojima je turska vlada odgovorila na pokušaj puča, navodi AP.

AFP prenosi da je skup organizovala Unija evropsko-turskih demokrata (UETD).

Za danas su planirana i četiri znatno manja kontraprotesta, među kojima će jedan održati jedna desničarska nemačka grupa, dok je jedan organizovan pod sloganom "Zaustavimo Erdogana", što budi strahove da bi između učesnika različitih demonstracija moglo da dođe do sukoba.

Policija je predvidela da na mestu održavanja protesta rasporedi 2.700 policajaca.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je u subotu da u Nemačkoj nema mesta ni za koga ko u tu zemlju donosi domaće političke tenzije iz Turske i zastrašuje ljude drugih političkih ubeđenja, podseća američka agencija.

U Nemačkoj, inače, živi oko tri miliona ljudi turskog porekla, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji, u kojoj se nalazi Keln, živi oko trećina celokupne turske zajednice u toj zemlji.

Otkako je 15. jula u Turskoj pokušan državni udar, Erdoganova vlada sprovodi oštre mere protiv osumnjičenih za veze sa pučem, pri čemu je pritvorila skoro 19.000 ljudi, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/XHnews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter