Izvor:
24.04.2018 u 02:54
0

Makron stigao u Vašington, sastanak sa Trampom i razgovor o nuklearnom sporazumu sa Iranom i Siriji!

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je danas u državnu posetu Vašingtonu, a očekuje se da će u fokusu njegovih razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom biti razilaženja SAD i EU o nuklearnom sporazumu sa Iranom, situacija u Siriji i trgovina.

"Ova poseta je veoma važna u našem sadašnjem kontekstu, sa toliko mnogo neizvesnosti, problema i, ponekad, pretnji", rekao je Makron, po dolasku u Vašington, gde će boraviti u trodnevnoj poseti.

Makron u nekoj vrsti spasilačke misije iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Tramp rekao da će poništiti osim ukoliko evropski saveznici ne isprave do sredine maja, kako je rekao, njegove "užasne mane".

Reč je o prvoj državnoj poseti čiji je Tramp domaćin, otkako je došao na vlast u januaru 2017. godine.

Kako je najavljeno, Makron i Tramp će, zajedno sa prvim damama dve zemlje, večerati u Maunt Vernonu – kući Džordža Vašingtona, prvog američkog predsednika i komandanta Revolucionarnog rata čiji je savez sa Francuskom bio ključan za pobedu nad Britancima.

Sutra će Tramp i Makron imati glavne radne aktivnosti tokom sastanaka u Beloj kući, predviđena je i zajednička konferencija za novinare, a na kraju dana – prva zvanična večera sa šefom strane države u Beloj kući koju Tramp priređuje otkako je izabran za predsednika.

Melanija Tramp odlučila je da za tu priliku posluži jagnjetinu sa džambalajom od karolinskog pirinča, spremljenu na njuorleanski način. Za dezert je planiran kolač od nektarina i sladoled, dok će se, kao "otelotvorenje istorijskog prijateljstva" Francuske i SAD, služiti američka vina.

U sredu će se Makron obratiti na zajedničkom zasedanju Kongresa SAD, i to baš na dan kada se, pre ravno 58 godina, šef francuske države, general Šarl de Gol, obratio američkom Kongresu.

Britanska agencija navodi da je "malo verovatno" prijateljstvo između Makrona i Trampa počelo pre godinu dana u Belgiji "više nego čvrstim" rukovanjem.

Dok su drugi evropski lideri ostali na izvesnoj distanci sa Trampom, Makron se prilično trudio da ostane blizak američkom predsedniku i često je sa njim razgovarao telefonom.

Makron, inače pokušava da spase nuklearni sporazum koji su SAD i još pet svetskih sila postigle 2015. sa Iranom, a koji je Tramp najavio da će raskinuti ukoliko ga evropski saveznici ne osnaže do sredine maja.

Francuski predsednik je, u juče objavljenom intervjuu za Foks njuz, rekao da bi bilo bolje zaštiti sporazum sa Iranom, a ne odbaciti ga, upozorivši da ne postoji "plan B" kao alternativa.

Uz to, Makron želi da Trampa ubedi da evropske zemlje izuzme iz tarifa na čelik koje su deo plana predsednika SAD o smanjenju hroničnih trgovinskih deficita sa zemljama širom sveta, pre svega sa Kinom.

Očekuje se da će dva lidera razgovarati i o Siriji, manje od dve nedelje nakon što su SAD, Francuska i Britanija izvele vazdušne napade u toj zemlji u znak odmazde za navodi napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi.

Makron je prošle nedelje izjavio da veruje da je on Trampa ubedio da američke trupe zadrži u Siriji, ali Tramp uporno najavljuje da će ih vratiti kući, mada nije javno izneo određeni vremenski rok za to.

Neizvesno je da li će značajan napredak biti postignut po tom i drugim pitanjima.

"Da li ćemo zaista rešiti neka od tih pitanja, ili se približiti rešenju ili pak detaljnom dogovoru, teško je reći", izjavio je u petak visoki zvaničnik američke administracije.

Makron, inače, Trampu na poklon donosi sadnicu hrasta, kao simbol dugotrajnog prijateljstva dve zemlje.

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/emanuelmacron, Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter