Izvor:
08.08.2016 u 00:13
0

ALEP GORI: U toku odsudna bitka koja će verovatno odlučiti ishod rata!

U toku su žestoke borbe u najvećem sirijskom gradu Alepu, vodi se krvava bitka koja će verovatno biti presudna za ishod rata.

Bitka se intenzivirala prethodnih dana. Sve je krenulo pre nekoliko nedelja, kada je siriska vojska ovladala čuvenim putem Kastelo, nakon čega se ogroman broj pobunjenika našao u obruču iz kog panično pokušavaju da izađu. Probijaju se preko puta Ramouseh. Za probijanje obruča, najpre se koriste bombaši samoubice da oslabe prve linije odbrane, a potom slede dalji napadi i juriš. Informacije od juče i danas su krajnje kontradiktorne, i uslovljene time da li ih plasiraju provladini ili pobunjenički mediji.

Ono što je činjenica, jeste da je u toku žestoki napad pobunjenika na Asadove snage, spekuliše se da su zauzeli i veliku artiljerisjku vojnu bazu i zaplenili ogromne količine naoružanja. Ukoliko zaista probiju obruč, a sva je prilika da će se to i dogoditi, situacija se drastično menja, jer osim što će pobunjenici ponovo uspostaviti vezu sa okolinom i rutu za snabdevanje iz pravca Turske, sa druge strane onda bi se regularne trupe sirijske vojske mogle naći u znatnim delovima grada u okruženju.

Velik je broj nastradalih u jučerašnjim borbama, a osim vojnika stradaju i civili. Sirisjka vojska je trenutno u defanzivi, a faktor koji bi eventualno mogao da spreči pobunjenike u daljem napredovanju, svakako je ruska avijacija.

Bitka za Alep traje od leta 2012., a borba za ovaj grad je ključna za uspostavljanje kontrole nad čitavom Sirijom. Od njenog ishoda najviše zavisi okončanje i rezultat ovog krvavog rata, koji je do sada odneo skoro 300 hiljada žrtava.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/Al Jazeera Balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter