Izvor:
14.05.2018 u 15:11
0

TRAMPOV SAVETNIK BOLTON: Premeštanje ambasade SAD u Jerusalim predstavlja priznanje realnosti!

Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, veruje da će prebacivanje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim "olakšati" put ka izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu.

Bolton je kazao da prebacivanje ambasade predstavlja "priznanje realnosti".

– Ukoliko niste spremni da priznate Jerusalim kao prestonicu Izraela i to da je američkoj ambasadi tamo mesto, onda vi funkcionišete na potpuno drugoj talasnoj dužini. Priznanje realnosti uvek pojačava šanse za postizanje mira – poručio je Bolton.

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsednika SAD, stigli su u Izrael gde će prisustvovati otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu. Navodi se da će njih dvoje u funkciji visokih savetnika u Beloj kući prisustvovati ceremoniji, a da će sam Tramp izostati sa nje. Podseća se da je njegova odluka da ambasadu SAD prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim razbesnela Palestince, kao i da se objavljivanje Trampovog plana poklopilo sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

SAD Jerusalim smatraju "večnom i nedeljivom" prestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da to bude prestonica buduće palestinske države.

U postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biće otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na današnjem događaju putem video linka. Pored njegove kćerke i zeta otvaranju će na licu mesta prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter