Izvor:
14.05.2018 u 15:53
0

JAPAN IZRAZIO ZABRINUTOST: Premeštanje ambasade SAD u Jerusalim bi moglo da pojača napetost!

Glavni sekretar japanske vlade izrazio je zabrinutost da bi premeštanje američke ambasade u Izraelu moglo znatno da pojača napetosti na Bliskom istoku.

– Japan je zabrinut da bi taj potez mogao da još više oteža mirovni proces na Bliskom istoku ili da znatno pojača napetosti – izjavio je Jošihide Suga.

On je naveo da će Japan pažljivo pratiti razvoj situacije.

Suga nije kritikovao SAD, prenoseći njegove reči da je Japan "primio k znanju" obećanje Vašingtona da pitanje statusa Jerusalima treba da reše zainteresovane strane. Suga je rekao da je stav Japana da bi to pitanje trebalo da se reši pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Sedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu. Tramp je u decembru priznao Jerusalim za prestonicu Izraela.

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsednika SAD Donalda Trampa, stigli su juče u Izrael da bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu. Njih dvoje će u funkciji visokih savetnika u Beloj kući prisustvovati ceremoniji, sa koje će Tramp izostati.

Podseća se da je se prebacivanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim poklapa sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

Ova zemlja Jerusalim smatra "večnom i nedeljivom" prestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prestonica buduće palestinske države

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter