Izvor:
14.05.2018 u 21:45
0

Republikanci jači za jednog srpskog kandidata: LEA VUKMIR U TRCI ZA AMERIČKI SENAT!

Lea Vukmir, konzervativna američka političarka srpskog porekla, osigurala je tokom proteklog vikenda podršku Republikanske partije u Viskonsinu u trci za mesto u Senatu SAD, ali još nije zvanični kandidat za novembarski duel s aktuelnom demokratskom senatorkom Temi Boldvin.

Vašington post" piše da je 60-godišnja Vukmirova podrškom republikanaca iz te savezne države, koju je obezbedila u subotu, povećala šanse da bude zvanično nominovana, ali će pre toga morati da na unutarstranačkim izborima 14. avgusta porazi Kevina Nikolsona, veterana marinaca koji je služio u Iraku i Avganistanu i koji prema pisanju američkog lista u kampanji finansijski bolje stoji.

Vukmirova otvoreno podržava politiku predsednika SAD Donalda Trampa, kao i Nikolson koji se hvalio da ima podršku nekadašnjeg Trampovog glavnog stratega Stiva Benona, što je kasnije opovrgao, dok je na mitingu Vukmirove govorio bivši šef kabineta američkog predsednika Rejns Pribus.

Trka za Senat u Viskonsinu od prioritetne je važnosti republikancima, pošto je Tramp prvi predstavnik te stranke koji je trijumfovao u ovoj saveznoj državi od Ronalda Regana, pa su ulaganja u kampanju već prešla 11 miliona dolara, više od bilo koje druge senatske trke u SAD. Od tog novca Vukomirovoj je ipak za sada otišlo samo 935.000 dolara.

Prema podacima dostupnim na internetu Vukmirova je pre penzionisanja bila medicinska sestra specijalizovana za brigu o deci, koja je diplomirala na univerzitetima Market i Viskonsin, a u državnom Senatu Viskonsina je već 15 godina. Njen sin Nikolas je aktivni poručnik američke vojske.

Na društvenim mrežama Vukmirova je čestitala Božić "srpskoj pravoslavnoj braći i sestrama", a mogu se videti i njene fotografije iz restorana "Hol američkih Srba" u Milvokiju.

Ona sebe predstavlja kao "konzervativnog borca" koji je potekao iz najnižih stranačkih struktura i koji će stati uz Trampa po pitanju zida na granici sa Meksikom, protivljenja pravu na abortus i jačanju vojske. Bliska je republikanskom guverneru Viskonsina Skotu Vokeru i ističe da je braneći ga u sukobima sa sindikatima iskusila "krv, znoj i suze" i pretnje smrću kako bi progurala republikansku agendu.

Vukmirova poručuje republikancima da mogu da imaju poverenja da će se suprotstaviti demokratskoj senatorki Boldvin, kojoj na jesen ističe prvi mandat.

"Nikada ne smemo da se klonimo bitke. Moramo da izaberemo one koji su se dokazali. Potreban nam je dokazan borac", kaže Vukmirova.

Pokojni republikanski guverner Ohaja Džordž Vojnovič, inače, bio je prvi i do sada jedini senator srpskog porekla.

novosti.rs
Foto: twitter/LeahVukmir

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter