Izvor:
08.08.2016 u 15:14
0

MORAĆE DA MENJAJU ZAKON: Japanski car najavio POVLAČENJE sa prestola?

Japanski car Akihito (82) danas je u retkoj video poruci naciji saopštio da je zabrinut da bi moglo da mu, zbog godina koje ima, postane teško da dalje obavlja dužnosti, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je car, koji je imao operaciju na srcu i boluje od raka prostate, u japanskom ustavu naveden kao simbol "jedinstva nacije", ali da on nema političku moć.

Bi-Bi-Si smatra da je japanski car ovim obraćanjem iskazao želju da abdicira. Britanski javni servis navodi da se abdikacija cara ne nalazi u japanskom zakonodavstvu, a da bi mu vlasti u Tokiju to dozvolile bila bi potrebna promena zakona.

AP prenosi da je japanski premijer Šinzo Abe nakon carevog obraćanja izjavio da će vlada u Tokiju to ozbiljno razmotriti.

Ozbiljno ću uzeti u obzir careve reči narodu. Imajući u vidu careve dužnosti, kao i njegove godine i teret (posla), moramo pažljivo da razmotrimo šta možemo da učinimo – naveo je japanski premijer.

Tanjug
Foto: Youtube/Người Việt Online/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter