MAKRON: Francuska želi da ima suverenu i jedinstvenu Evropu!

 

 

 Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je da želi Zapadni Balkan „usidren“ u EU, jer bi bilo jako loše za Uniju, ako bi se taj region okrenuo Rusiji ili Turskoj, i posebno pohvalio Srbiju i Crnu Goru za postignuti napredak u približavanju Uniji.

Makron je, na konferenciji za štampu po završetku Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, kazao da Francuska želi da ima suverenu i jedinstvenu Evropu, a da Zapadni Balkan treba da bude usidren u Uniji, jer bi po istoriji mogao da se okrene Rusiji i Turskoj, što bi bilo loše po EU.

- Moramo da usidrimo Zapadni Balkan u EU, da to činimo snažno i sa jasnom strategijom - naglasio je on.

Podvukao je da proces pristupanja ne može da se vodi bez uslova.

- Zbog toga sam se izjasnio da treba dati jasnu perspektivu regionu i nagraditi one koji napreduju i transformišu zemlju. Ne mogu da se negiraju ostvareni napredak poslednjih meseci u pojedinim zemljama, kao što su Srbija i Crna Gora, ali i Makedonija i Albanija koje žele da pregovaraju sa EU - rekao je on.

 


Makron je podvukao da se, prema njegovom mišljenju, ne mogu otvoriti pregovori bez uslova, pre svega po pitanju migracije i borbe protiv korupcije. To, prema njegovim rečima, mora a se postavi kao uslov pre početka pregovora.

- Treba uputiti jasan signal ohrabrenja, ali is a jasnim porukama i zahtevima. Proces proširenja može da se završi pristupom samo ako se i EU reformiše - ocenio je on.

EU, kako je podsetio, danas ima 28, a sutra već 27 članica, a u aktuelnoj situaciji ne može da donosi strateške i snažne odluke.

- Ako želimo snažniju i bilju EU moramo da modernizujemo Uniju i evrozonu - poručio je Makron.

On je preneo da je danas vođena duga diskusija o Zapadnom Balkanu, temi o kojoj su razmenjena jasna, precizna mišljenja sa svim zemlajma regiona. 

- Srže diskusije se odnosio na povezivanje i bezbednost. Konkretne projekte iz tih oblasti podržava Francuska, posebno u razvoju infrastrukture, digitalizacije i inicijative za povećanje bezbednosti društva. O mnogim projektima biće detaljnije reči na skupu u julu u Londonu -objasnio je on.

Naglasio je da se u međuvremenu, bez odlaganja, treba osnažiti saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana, pre svega u oblasti bezbendosti i infrastrkture.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Printscreen/EmmanuelMacron

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live