Izvor:
20.05.2018 u 19:10
0

DRŽE JUGOISTOČNU AZIJU „NA OKU“: Pentagon kritikovao Kinu zbog „kontinuirane militarizacije“!

Pentagon je kritikovao, kako je opisao, kinesku "kontinuiranu militarizaciju" njenih ispostava na ostrvima u spornom podružju Južnog kineskog mora, gde su vazdušne snage te zemlje po prvi put smestile bombardere dalekog dometa, stavljajući čitavu jugoistočnu Aziju u svoj domašaj. Kineski list "Čajna dejli" u subotu je izvestio da je kinesko ratno vazduhoplovstvo izvelo vežbu uzletanja i sletanja s bombarderima H-6K u Južnom kineskom moru.

Kina ima veliki broj sporova sa svojim manjim susedima oko ostrva, koralnih grebena i laguna u tim vodama bogatim ribom koje su krucijalne za globalnu trgovinu, i potencijalne naftne i gasne rezerve. U saopštenju Ministarstva odbrane Kine objavljenom u petak, navedeno je da su vežbe izvedene na ostrvskom grebenu, ali nije precizirano ni kada ni gde, već samo da se dogodilo nedavno u oblasti južnog mora.

Vojni stručnjak Vang Mingliang citiran je kada je rekao da će te vežbe pomoći vazdušnim snagama da poboljšalju svoju "sposobnost prave borbe protiv svih vrsta pretnji po pomorsku bezbednost". SAD, koje nemaju nikakve teritorijalne preteznije, ali insistiraju na slobodi plovidbe i na mirnom rešenju sporova, bez korišćenja prisile ili pretnje silom, kritikovale su taj potez, navodi američka agencija.

– SAD ostaju posvećene slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Videli smo iste te izveštaje i kineska kontinuirana militarizacija u spornim delovima Južnog kineskog mora samo služi da pojača tenzije i destabilizuje region – poručio je putem mejla portparol Pentagona poručnik Kristofer Logan.

Azijska inicijativa za pomorsku transparetnost (AMTI), sa sedištem u Vašingtonu je, koristeći kineske postove na društvenim mrežama, otkrila da je vežba sprovedena na ostrvu Vudi, najvećoj kineskoj bazi na Parcelskim osrtrvima, na koja prava takode polažu Vijetnam i Tajvan. Ta inicijativa je saopštila da bi sa borbenim radijusom od skoro 3.520 kilometara, sa ostrva Vudi H-6K bombarderi u svom dometu imali čitavu jugoistocnu Aziju.

Dalje ka jugu, u grupi ostrva Spratli, Kina je izgradila sedam veštackih ostrva i opremila ih pistama, hangarima, radarima i raketnim stanicama, još više jačajući svoje teritorijalne pretenzije u tom prometnom vodenom toku. SAD i druge zemlje optužuju Peking za militariaciju tog regiona kako bi ojačao svoju poziciju u sporu oko tih ostrva. Vašington je poručio da se time krši obećanje kineskog predsednika Si Ðinpinga bivšem američkom predsedniku Baraku Obami da neće militarizovati tu oblast, a Kina tvrdi da ima legitimno pravo da jača odbranu na tim ostrvima.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter