Izvor:
09.08.2016 u 18:46
0

NAKON OSAM MESECI PALO RUKOVANJE: Prvi put posle slučaja oborenog aviona, sastali se ERDOGAN i PUTIN!

Osam meseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali, predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Sankt Peterburgu u pokušaju da reše probleme i okrenu novu stranicu.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dve države – Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

Ocenivši da su odnosi dve države degradirali posle incidenta sa avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova poseta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i project izgradnje elektrane Akuju.

Moguće je da bude pokrenuto i pitanje isplate kompenzacije za oboreni avion.

Putin i Erdogan će se posle susreta pridružiti predstavnicima turskih i ruskih poslovnih krugova.

Do susreta dvojice lidera dolazi posle neuspelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbeglica.

Tanjug
Foto: Twitter/Ruveyda Dogan

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter