Izvor:
25.05.2018 u 01:40
0

TRAMP ZAPRETIO KIMU: Vojska SAD je spremna, molim se Bogu da ne bacimo bombe na vas! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da "čeka da vidi" da li će se severnokorejski lider Kim Džong-un ponovo "angažovati u konstruktivnom dijalogu", ali i upozorio da je vojska SAD "spremna ako zatreba" da odgovori na nesmotrene akcije Pjongjanga.

Tramp je otvorio vrata diplomatiji samo nekoliko sati nakon što je otkazao samit sa Kimom, koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru, a za krah pregovora okrivio je severnokorejskog lidera.

Trampova odluka stigla je samo dan nakon što je visokopozicionirani zvaničnik Severne Koreje žestoko napao američkog potpredsednika Majkla Pensa, reagirajući na njegov intervju u kojem je on u jednom momentu uporedio Severnu Koreju sa Libijom.

– Ceo njegov intervju pun je glupih i netačnih izjava, rekao je ovaj zvaničnik i nazvao Pensa 'političkom marionetom –

On je pritom upozorio Amerikance da moraju da budu svesni da ako nastave sa neprijateljskim ponašanjem, mogu da se suoče sa tragedijom kakvu nikada dosad nisu iskusili.

– Mi nismo tražili taj samit, nego američka strana i na njima je da odluče žele li dijalog sa nama ili ne – rekao je on u intervjuu.

U Trumpovoj poruci kojom otkazuje samit navodi se da Vašingtonu nije bitno ko je zatražio samit, iako se napominje da oni smatraju da je to učinio Pjongjang. Tramp je novinarima rekao da će SAD održati sankcije protiv Pjongjanga i da se "maksimalni pritisak na čelu sa SAD nastavlja".

Upozorivši da je vojska SAD "spremna da, ako treba, odgovori na nesmotrene akcije" Severne Koreje, američki predsednik je naveo da je u kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom i da su oba saveznika spremna da ponesu veliki deo finansijskog tera "ukoliko ih zadesi takva nesrećna situacija".

Tramp je izrazio nadu da će Kim Džong-un učiniti ono što je dobro za njegov narod. Rekao je i da bi samit mogao da se održi kasnije u budućnosti. Na pitanje da li misli da bi otkazivanje samita moglo da poveća mogućnost izbijanja rata, američki predsednik je odgovorio: "Videćemo šta će se dogoditi".

SAD su, poručio je Tramp, spremnije nego ikada pre da se suprotstave bilo kakvoj pretnji Severne Koreje.

– Naše nuklearne sposobnosti su toliko moćnije da se molim Bogu da nećemo morati da ih koristimo – naveo je Tramp u pismu Kimu.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter