Izvor:
25.05.2018 u 01:58
0

HAVAJSKI VULKAN ODUŠEVIO NAUČNIKE: Retka prirodna pojava ostavlja bez daha!

Naučnici koji proučavaju podivljali vulkan Kilauea su oduševljeni jer su u vreme zastrašujuće erupcije koja potresa Havaje već 20 dana primetili retku pojavu.

Naime, oni su uspeli da snime veoma redak fenomen plavog plamena. Vulkan proizvodi metan kada užarena lava sprži i prekrije drveće i biljke. Gas prolazi kroz zemlju i probija se kroz postojeće pukotine i na taj način nastaje plavi plamen.

Naučnici kažu da ovaj fenomen daje novu dimenziju katastrofi koja je zadesila inače ovo rajsko ostrvo.

– Ovo je jako dramatično, pomalo zastrašujuće. Ovo vidimo tek drugi put – kaže Džim Kauahikaua iz američkog geološkog instituta.

Iako je ovaj pojava zainteresovala naučnike, Kauahikaua ističe da nema baš nikakvog razloga za ushićenost. Naime, metan može da izazove eksploziju dok je zarobljen pod zemljom, a to u prevodu znači da veliki delovi zemlje i kamenja mogu da odlete u vazduh i postanu smrtonosni projektili.

Sa područja oko vulkana u poslednih 20 dana evakuisano je više od 2.000 ljudi, a uništeno je 50-ak objekata. Sam vulkan izazvao je više od 20 pukotina iz kojih neprestano izlaze lava, para i sumporni dioksid.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter