Izvor:
21.06.2018 u 19:12
0

ORBAN: Višegradska grupa i Austrija žele izbegličke centre van EU!

Austrija, koja od 1.jula preuzima predsedavanje EU, i zemlje Višegradska grupe žele izbegličke centre van Unije, saopštio je premijer Mađarske Viktor Orban posle današnjeg sastanka u Budimpešti.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da su Austrija i države Višegradske grupe saglasne da je neophodna zaštita spoljne granice EU.

"Pet država su saglasne da Evropa mora biti u stanju da svoje granice štiti i osigura bezbednost svojim građanima", objasnio je Orban.

Mađarski premijer izrazio je nadu da će Evropa nakon predsedavanja Austrije EU biti bezbednija.

Jedinstvene su države Višegradske grupe i Austrija o rešenju za usposatvljanje centara za izbeglice izvan EU, rekao je Orban.

Međutim, postoje nesuglasice između Austrije i članica Višegradske grupe oko kvote za prijem izbeglica.

Orban se, takođe, distancirao od mini Samita EU o migrantskom problemu, koji je zakazan u nedelju u Briselu.

"Savet EU, a ne Evropska komisija, trebalo bi da organizuje Samit EU na tu temu", kritikovao je on, poručivši nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da unutrašnjo-politički problemi ne treba da vode ka "panevropskoj žurbi".

Najavio je i da zemlje Višegradske grupe neće učestvovati na mini Samitu EU o migrantskom problemu zakazanom u nedelju.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter