Izvor:
20.05.2019 u 06:18
0

URUČENA NAGRADA „ŽANKA STOKIĆ“: Gorica Popović je ovogodišnji laureat!

Gorici Popović juče uručena je nagrada "Žanka Stokić" na svečanosti u Narodnom pozorištu. Popović je laureat priznanja koje nosi ime slavne srpske glumice Žanke Stokić, a koje već 17 godina zajednički dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija Večernje novosti i Grad Požarevac.

O nagradi je ovog puta odlučivao žiri u kojem su bili glumice Radmila Živković i Nataša Ninković, direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, pisac Goran Petrović i Milorad Vučelić glavni urednik Novosti.

Gorica Popović je zajedno sa svojim prijateljima, kolegama i poštovaocima koji su bili u publici proslavila vrednu nagradu interpretacijom balade "Moj prijatelj je umro" koju je napisao Arsen Dedić, monologom iz dela Verice Urošević i autorskim songom iz monodrame "Gospođa Milihbrot".

Ona je zahvalila žiriju i svima koji su došli da je podrže u, kako je rekla, izrazito radosnom momentu.

– Zahvaljujem se i publici koja me trpi svih ovih godina– kazala je Popović u šali i naglasila da je teško sa najstarije pozorišne scene u Srbiji reći nešto novo u momentu kada emocije čine svoje.

.- Stvarno sam zahvalna i radosna. Zahvaljujući svojim gabaritima neću poleteti. Znam da me i Žanka čuje sada i posebno mi je drago što sam u prilici da prolazim pored mesta u velikom gradištu gde je nekada bila njena kuća pre nego što je srušena- kazala je Popović.

Pomenula je i da je njen deda ujak Aca Cvetković, glumac, koji je bio član Narodnog pozorišta, streljan posle oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

– Tada su Žanki oduzeta građanska prava, a zajedno su igrali za vreme okupacije zbog čega im je suđeno. Mom dedi se ne zna grob, pa je ovo prilika da se setim njega i njegova nesreće– kazala je Popović i potom pozvala sve da pogledaju njen autorski rad "Milosrdni anđeo", nastao za vreme NATO intervencije, a koji u formi songa govori o ljudskoj nemogućnosti da se prepusti dobru, časti, ljubavi.

– A toga bi bilo da se glasovi glumaca, pisaca, slikara… umetnika generalno više slušaju i postanu vrhovni zakon– kazala je Popović.

Ivana Vujić kazala je da je beskrajno ponosna što srpsko glumište ima veličanstvene dive.

– Ovde su danas prisutne Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka – Sabljić, Radmila Živković, Gorica Popović…Zvezde kakvih je malo u Pariskoj operi, a tako puno u srpskom pozorištu- kazala je Vujić.

U ime žirija glumica Radmila Živković je izrazila zadovoljstvo što je njena koleginica sa klase ušla u red laureata nagrade "Žanka Stokić"

– Želim svim našim koleginicama da dobiju tu veličanstvenu nagradu. To priznanje svako nosi u srcu i duši. Takva nagrada je dokaz da niste uzaludno postojali u našoj profesiji. Gorica je u punoj snazi i želim joj da i u narednih pedeset godina bude vrhunaka glumica kao što je to bio slučaj u pola veka njene dosadašnje karijere– kazala je Živković.

O Gorici Popović su govorile njene kolege Svetozar Cvetković, Tamara Dragićević i Jelica Sretenović.

Dragičević je kazala da Gorica Popović već danima slavi ovu nagradu sa svojim kolegama i prijateljima, tako što igra predstavu svako drugo veče i slavi život nakon završetka svake od tih predstava.

– Ona voli umetnost i životinje i ima životnu radost. Zbog toga i pravi sve te divne uloge koje svi obožavamo– kazala je Dragičević.

Svetozar Cvetković je u čast svoje koleginice otpevao pesmu "Smile" ( osmeh) Net King Kola i kazao da je ona velika divna tajna, a Jelica Sretenović da je san svake srpske glumice da dobije nagradu "Žanka Stokić" koja je simbol profesije.

Među okupljenima u Narodnom pozorištu bili su glumica Anica Dobra, reditelj Goran Marković, pevačica i muzički urednik Radio Beograda Bilja Krstić, kompozitor Zoran Simjanović.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter