Izvor:
09.11.2019 u 17:05
0

PROMENILA SVET GLUME I NAUKE: Priča o HEDI LAMAR – ženi koja se nije stidela NIČEGA! (FOTO)

Na današnji dan 1914. godine rođena je Hedi Lamar, glumica i žena koju će istorija večno pamtiti

Kada se na našim prostorima čuje ime Hedi Lamar, mnogi se isprva sete čuvene scene iz filma Maratonci trče počasni krug, u kojem lik Bore Todorovića o ovoj holivudskoj divi kaže:
– E, vidiš, ova glumica je počela ovako. Gola u reci. Bez lažnog stida i srama, a sad je najpoznatija zvezda Holivuda – čuvena Hedi Lamar. Najbogatija glumica u svetu filmske umetnosti. Ima dve kuće sa bazenima, ima pet automobila ručne izrade, a s dolarima i sa zlatom ne zna šta će. Ali nije se lažno stidela.

To je, međutim, iako je istina od prvog do poslednje slova, manje važan deo priče o devojci rođenoj u Beču prve godine Prvog svetskog rata.

U tadašnjoj Austrougarskoj, Hedviga Eva Marija Kajsler rođena je kao jedino dete uspešnog direktora banke i pijanistkinje. Od najranijeg detinjstva pokazivala je interesovanje i veliki dar za glumu. Bila je fascinirana pokretnim slikama, a svima je bilo jasno da joj se, samo ukoliko se dovoljno potrudi, smeši velika karijera. Talenat je bio tu, a ubrzo je usledila i lepota — veliki adut u borbi za uspeh u svetu filma. Hedviga je s dvanaest godina osvojila takmičenje za mis u Beču i već u narednim godinama dobijala statiranje i, kasnije, uloge u evropskim filmovima, pa u njenoj biografiji danas stoje ostvarenja Novac na ulici i Oluja u čaši vode, da bi već 1932. godine dobila glavnu ulogu u komediji Novac nije potreban, a sledeće u filmu Ekstaza češkog režisera Gustava Mahatija.

Uspesi su se nizali, a fenomenalne kritike na račun njenog glumačkog talenta uvek su pratili i komplimenti zbog njene nestvarne lepote. Maks Rajnhart, čuveni pozorišni i filmski reditelj, izjavljivao je da je Hedi Lamar najlepša žena u Evropi, a nakon što je emigrirala u Ameriku stekla je titulu najlepše žene na filmu. Kasnije je zabeležila uloge u filmovima Petrolej, Zigfildova devojka, Kvart Tortilja i Samson i Dalila i mnogim drugim.
Svoju lepotu uzimala je zdravo za gotovo i još uvek se često citira njena izjava po kojoj njen glamurozni izgled nije ništa posebno.
– Svaka devojka može da bude glamurozna. Treba samo da stoji mirno i izgleda glupo – smatrala je jedna od najlepših i najglamuroznijih.
Ipak, kada se govori o Hedi Lamar, bogata filmska karijera ostaje u drugom planu, a razlog je upravo to što je bila sve samo ne glupa. Iza nje su, naime, ostali brojni patenti.
U pauzama tokom snimanja i između velikih holivudskih projekata, Hedi je po čitavu noć ostajala budna kako bi se bavila interesantnim eksperimentima. Kako je jednom prilikom objasnila, njeni izumi nisu bili nešto na čemu je ona tražila i zbog čega je dugo istraživala.
– Ne radim na svojim idejama. One dolaze same od sebe – iskrena je bila Hedi.

Izvor: glosy.rs
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter