25°C

Beograd

OSLOBAĐANJE OD STRESA: Kombinacija joge i ''bezobraznog rečnika'' za srećniji život

Građani Kalgarija u Kanadi napravili su nov pravac u vežbanju drevne veštine Rage Joge.

Nov koncept je zadržao miran, Zen ambijent joge, ali uz dodatak da oni koji vežbaju, prilikom izdaha, psuju i viču u određenim pozama, a posle vežbi obavezno odu na pivo.

Kombinacija druženja, paba, piva i joge se pokazala kao uspešan vid opuštanja nakon stresnog dana, piše BBC.

-Na treninzima nudimo bogat rečnik, smeh i bezobrazluke", piše na sajtu kompanije koja svoj pokret opisuje kao kombinaciju istezanja, pozicionih vežbi i lošeg humora, sa ciljem postizanja dobrog zdravlja.

Cena jednog časa je oko 9 dolara i uključuje vaučer za popust na dva piva.

Tvorac Lindzi Istak, koja predaje fleksibilnost i zdravlje, došla je na ideju oslobađanja od besa sa svojim asana joga pozama, nakon lošeg raskida.

- Bila sam puna bola, besa i zbunjena. Tada sam okrila da uključivanje psovke u jogi ima oslobađajući efekat -, rekla je Lindzi.

Prednosti joge i meditacije su dobro poznati, a studije su pokazale da "bezobrazan rečnik" povećava toleranciju na bol, da nas čini ubedljivim u poslovnim razgovorima i da stvara osećaj solidarnosti.

Dakle, spoj vežbi, mira i psovanja nudi novi put ka ličnom miru i pomaže nam da se nosimo sa stresom, piše BBC.

- Postoje dokazi koji povezuju psovanje sa razlicitim oblastima mozga na koje uobičajen rečnik nikako ne utiče - , rekao je dr Ričard Stivens, sa britanskog univerziteta Keele.

- Prilikom vežbi za relaksaciju, ne očekuju da čujete tu vrstu jezika, tako da psovanje tom prilikom ima posebnu težinu, natera te da se smeješ i refleksno te opušta- objasnio je Stivens.

Nakon što je dobila medijsku pažnju, i kada je njen koncept opisan kao "preteran" u Rusiji, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, Lindzi Istak je pokrenula kampanju za razvoj onlajn kurseva i nada se turneju po Kanadi u avgustu.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar