26°C

Beograd

Svi nutricionisti se slažu: OVO SU ZLATNA PRAVILA MRŠAVLJENJA!

Da ne iste upali u začarani krug iscrpljujućih dijeta i jo-jo efekta, navodimo devet pravila u vezi sa mršavljenjem koja savetuju svi nutricionisti.

Topite suvišne kilograme polako. Ako izgubite više od kilograma po nedelji, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo.

Ukinite šećer, ali ne i masti. Uravnotežen unos masti, koji je preko potreban za dobro zdravlje, doprineće osećanju sitosti. Nedostatak, s druge strane, uzrokuje umor, glad i loše raspoloženje..

Uvek jedite doručak. Ukoliko telo snabdete energijom od rana jutra, nećete doživljavati krize u toku dana.

Jedite redovno. Možete da imate i pet, šest manjih obroka dnevno, ali je važno da budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

Ne zaboravite na proteine. Konzumiranje optimalne količine proteina držaće pod kontrolom nivo šećera u krvi.

Ravnoteža u ishrani. Mnoštvo dijeta zasnovano je na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u organizmu. Najbolje dijete uključuju sve oblike namirnica.

Ne brojite kalorije. Nauka i praksa su potvrdile da brojanje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Iako kalorijski ‘mršav’, posni kolačić uz kafu s mlekom dugoročno može da napravi više štete nego koristi.

Počnite sa fizičkim aktivnostima. Promišljene dijete obavezno podvlače značaj pojačane fizičke aktivnosti. Bez nje nema zdravog, ni kvalitetnog mršavljenja.

Zaobilazite gotovu hranu. Nikako ne konzumirajte industrijski obrađenu hranu jer najčešće sadrži hemijske dodatke koje ne biste želeli da unesete u telo.

Izvor:b92.net
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar