23°C

Beograd

UMESTO AUTOBUSA, PROŠETAJTE: Ovo su promene koje će se desiti vašem telu ako više hodate!

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, no dobrobiti hodanja često znamo podceniti. Prohodate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem telu dogodit će se značajne promene, odlične za zdravlje.

Da biste uspešno kontrolisali telesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali hodati oko 10.000 koraka. Iako vam se čini da je to mnogo, naročito ako imate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. No, spasa ipak ima!

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem telu dogode značajne promene. Hiljadu koraka iznosi
otprilike 800 metara što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara hodate baš svaki dan i rezultat neće
izostati.

Neki od lakih načina kako da više hodate su da parkirate automobil na najdaljem mestu od vašeg posla, hodajte dok razgovarate na mobilni te
prošetajte do kolege umesto da mu pošaljete mejl.

Saznajte kojih je to 5 promena koje se dogode u telu ako svaki dan hodate 800 metara više, odnosno napravite 1.000 koraka više:

1. Srce će se manje naprezati

I najmanja promena iz sedačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz telo s čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu. Kratkim testom saznajte koliko je zaista zdravo vaše srce.

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontrolisanju krvnog pritiska što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara, Znači, dvostruki dobitak!

3. Lakše mršavite i poboljšava se nivo holesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršati, ali nakon nekog vremena videćete rezultate. Prve rezultate možete videti nakon otprilike 10 nedelja (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promenili samo količinu hodanja). Imate li visok nivo lošeg holesterola, 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da promeni to. Više kretanja podstiče sagorevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne sudove.

4. Manje ćete biti pod stresom

Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i rešite se stresa. Naime, dok se krećete telo proizvodi hemikalije endorfine
odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

5. Kosti će vam ojačati

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zato jer kada
kosti moraju nositi težinu tela one se više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti takođe podstiče stvaranje novih ćelija u kostima.

Izvor:Kurir.sr
Foto:Twitter/MayoClinic

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar