30°C

Beograd

UŽIVAJTE U PRAVIM LETNJIM DANIMA: Donosimo vam recept za neodoljivi slatkiš koji ćete obožavati ovog leta!

Potrebno:

  • 250 g slatke pavlake
  • 375 g mleka
  • 1 štapić vanile
  • 205 g žumanaca
  • 70 g eritritola
  • 30 g karamela
  • 70 g šećera
  • 100 g karamelizovanih oraha(mera za 1 kg sladoleda)

Priprema:

Mleko, žumanca i semenke vanile uz stalno mešanje zagrejati do 72 °C (ovim se obezbeđuje pasterizacija jaja, a na temperaturi višoj od 72 °C žumanca će se skuvati i stvrdnuti). U zagrejanom mleku sa žumancima rastopiti šećer, eritritol i karamel. Na kraju dodati slatku pavlaku, dobro promešati i smesu ostaviti u frižider na dva sata. Ponovo promešati i sipati u aparat za pravljenje sladoleda. Ukoliko nemate aparat za pravljenje sladoleda, možete improvizovati. U nastavku donosimo ideju kako da to učinite. Kada je sladoled gotov, izvaditi ga i umešati u njega karamelizovane orahe.

Karamelizovanje oraha:

Zagrejati ringlu na srednjejaku temperaturu. U šerpu sipati 50 g šećera i vode dovoljno da prekrije šećer. Mešati dok se šećer ne rastvori u vodi pa dodati 60 g oraha, te nastaviti s mešanjem – voda će lagano ispariti a orasi će biti obloženi šećerom. Čim ispari voda, šećer na orasima pobeli, pojačati temperaturu i mešati dok se šećer ne karamelizuje i ne poprimi zlatnobraon boju. Skloniti šerpu sa vatre i orahe odvojiti jedne od drugih.

Šta ako nemate mašinu za sladoled?

Uzmite dve šerpe (jedna veća i jedna manja koja može da stane u veću). U manjoj treba da je smesa za sladoled, koji ćete smestiti u frižider, a u veću sipati vodu i 1/5 soli u odnosu na količinu vode i staviti je u zamrzivač. Šerpu sa sladoledom posle 2 h izvaditi iz frižidera, promešati sladoled i staviti ga u zamrzivač na sat vremena. Zatim izvaditi obe šerpe iz zamrzivača pa manju sa smesom staviti u veću s vodom koja se rashladila, ali se zbog soli u njoj nije zaledila, i mešati desetak minuta gurajući sladoled uza zidove posude. Ovaj proces ponavljati na svakih sat vremena i to nekoliko puta dok se sladoled ne stvrdne. Cilj ovog mešanja jeste da se ubaci malo vazduha u smesu te da sladoled bude manje tvrd, manje voden i manje hladan.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar