12°C

Beograd

LEK IZ PRIRODE: Liker od kamilice brzo i lako!

Proverite kako se priprema domaći liker od kamilice!

Kamilica je biljka sa mnogo zdravstvenih svojstava koja se mogu podeliti u nekoliko grupa. Najpoznatija je po svom smirujućem efektu. Olakšava spavanje i takođe pomaže da se oslobodite anksioznosti i depresije. Druga važna osobina su anti-inflamatorna svojstva. Naučna istraživanja su potvrdila da kamilica podržava suzbijanje upale, zbog čega se preporučuje da se konzumira tokom prehlade. Takođe dobro funkcioniše kao obloga za oči i konjunktivitisa. Zahvaljujući opuštajućim svojstvima, kamilica donosi olakšanje pri abdominalnim bolovima, crevnim kolikama i dijareji. Ova biljka ima i regenerativni učinak na kožu. Treba je koristiti u obliku obloga za mesta sa oteklinama, ranama, pa čak i opekotinama. Kao poslednje, treba pomenuti njen uticaj na respiratorni trakt. Infuzije kamilice razređuju sekret, što olakšava njegovo uklanjanje, a time i disanje.

Liker od kamilice - recept

sastojci:

30 grama kamilice

2 ½ grama anđelike

2½ grama pitome nane

1 g muskatnog oraščića

Kora cimeta

300 g šećera

voda

300 ml alkohola 95%

Metod pripreme:

Pomešajte bilje i začine i stavite u teglu, a zatim prelijte alkoholom i dodajte 100 ml vode. Sve dobro izmešajte, okrenite posudu i ostavite je da odstoji nedelju dana.

500 ml vode zagrejte na laganoj vatri. Kada se zagreje, sipajte šećer i pomešajte dok se ne otopi. Sipajte formirani sirup u prethodno pripremljenu tečnost i pustite da se smesa ohladi. Dobro promešajte. Liker bi trebalo bi da ima žutu boju. Sipajte liker u boce i pustite da odstoji na tamnom mestu dva meseca.

Uživajte u zdravom biljnom likeru od kamilice i poboljšajte svoje zdravlje. Ne zaboravite da ovaj liker sadrži alkohol, te ga koristite u malim količinama.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar