25°C

Beograd

KAKO DA ZNATE DA LI STE ANEMIČNI: Ovi simptomi su jasni pokazatelji, a evo kako da nadoknadite nedostatak gvožđa!

Gvožđe je od presudne važnosti za dobro opšte zdravstveno stanje, fizičko i mentalno, ali na njega često zaboravljamo. Kažite i sami, ako uzimate suplemente, da li je gvožđe na vašem "spisku"? Evo kako da znate da li vam nedostaje gvožđa

Sve vreme ste umorni? Da, verovatno ste prezauzeti i ne znate kud biste pre, ali možda postoji i drugi uzrok tog osećaja: možda vam nedostaje gvožđa. Ovaj mikronutrijent je od ključne važnosti za fizičko i mentalno zdravlje. Evo koje sve funkcije u organizmu zavise, između ostalog, i od gvožđa i kako da znate da li vam preti anemija.

Kod koga se najčešće javlja manjak gvožđa u krvi

Manjak gvožđa najčešće se javlja kod žena i dece. Deca i tinejdžeri su pod povišenim rizikom od ovog stanja tokom faza pojačanog rasta, tokom kojih su organizmu potrebne velike količine gvožđa. Žene u reproduktivnom dobu često pate od manjka gvožđa tokom trudnoće, zbog povećane zapremine krvi, i potreba bebe koje raste. Kod žena koje nisu u drugom stanju, manjak gvožđa može se javiti kao posledica obilnih menstruacija.

Deficit gvožđa ne znači samo anemiju, gvožđe je neophodno i za sistemske funkcije u organizmu, pa nedostatak ovog mikronutrijenta može dovesti i do poremećaja u funkcionisanju drugih organa.

Oko dve trećine ukupne količine gvožđa u organizmu vezano je za hemoglobin. Preostala trećina deponuje se u jetri, slezini, limfnim čvorovima... Gvožđe je od presudne važnosti za transport kiseonika, ali ono ima ulogu i u enzimskim procesima u organizmu, u radu jetre, sintezi mijelina, funkcionisanju neurotransmitera.

U kojim procesima u organizmu "učestvuje" gvožđe

Svakoj ćeliji našeg organizma neophodan je kiseonik. Gvožđe u hemoglobinu, u crvenim krvnim zrncima prenosi kiseonik od pluća do ostatka tela.

Gvožđe je neophodno i za hemijske reakcije koje hranu koju jedemo pretvaraju u energiju.

Važno je i za imunitet, pošto se ćelije koje se bore protiv infekcija oslanjaju na gvožđe. Ako su rezerve u organizmu niske, podložniji ste virusima i bakterijama.

Ako sumnjate da patite od manjka gvožđa, posavetujte se sa lekarom. Da biste održali gvožđe u preporučenim granicama, važno je da uzimate namirnice bogate gvožđem, a ponekad nije loše uzimati i suplemente, u dogovoru sa lekarom.

Namirnice bogate gvožđem su nemasno crveno meso, tamnozeleno lisnato povrće, pasulj, togu, integralne žitarice i semenke, naročito seme bundeve, kao i sočivo.

Imajte u vidu da organizam bolje može da iskoristi gvožđe iz hrane, ako namirnice bogate gvožđem konzumirate u kombinaciji sa onima koje sadrže vitamin C.

Mondo
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar