11°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: HappyBSC

PRVI ČVRSTI OBROK ZA BEBU Ovo su saveti koje morate poslušati

Zdrava ishrana beba je izuzetno važna za njihovo zdravlje. Iako danas možete kupiti i desetine vrsta gotovih kašica za bebu, domaćom pripremom sami možete kontrolisati koliko soli i šećera ćete dati svojoj bebi.

Pre samog uvođenja čvrste hrane prvo razgovarajte sa svojim pedijatrom koje to namirnice smete da uključite bebi u ishranu. Izbor namirnica s hranjivim sastojcima poput proteina, gvožđa i cinka vrlo je važan.

Za pripremu možete da koristite sveže voće i povrće, ali i smrznuto i konzervirano voće.

Bebu počnite da hranite bananama, ako beba dobro reaguje, pokušajte pripremom namirnica koje bebama nisu omiljene poput repe, brokulolija, spanaća i borovnice.

Ukoliko pravite voćnu kašicu, koristite sezonsko voće, ali nemojte koristiti šećer. Sve namirnice potrebno je samleti i kratko prokuvati. Kod pripreme hrane higijena je najvažnija. Dobro operite voće i povrće, kao i sav pribor koji ćete koristiti prilikom pripreme hrane. Povrće i voće ogulite, operite i izvadite mu semenke. Hranu kuvajte dok ne omekša.

Ako kuvate meso, uklonite kožu i kosti. Bebama mlađim od 12 meseci nikada nemojte dodavati med. Hrana mora biti dobro usitnjena. Razredite je po potrebi majčinim mlekom ili vodom.

Hrana bi trebalo da bude mlaka, a jaja, mleko i meso moraju se dobro skuvati. Takođe, možete pripremiti više hrane, zamrznuti je i po potrebi je koristiti.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar