31°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: HappyBSC

SPREČITE TOPLOTNI UDAR Osam namirnica koje zamenjuju vodu!

Manjak vode u organizmu, pogotovo kada su visoke temperature, može da izazove ozbiljan problem kao što je toplotni udar. S obzirom na to da brojna voća i povrća obiluju vodom lako je sprečiti ovaj neželjeni scenario.

Telo se hladi znojenjem i na tako izgubimo od 70 do 80 posto topline. Ukoliko u našem organizmu nema dovoljno vode znojimo se manje i sporije zbog čega dolazi do toplotnog udara. To naravno možete da sprečite pijenjem velike količine vode, ali i konzumiranjem određene hrane.

Krastavac je 95 posto voda zbog čega je savršen za leto, pored toga jedna šolja narezanog krastavca ima svega 16 kalorija zbog čega je to savršena grickalica ukoliko želite izgubiti kilograme pre nego što uđete u kupaći. Ovo povrće ima brojne zdravstvene prednosti među kojima je i umanjivanje rizika od raka kože do kojeg često dolazi zbog preteranog UV zračenja.

Lubenica je pravo slatko zadovoljstvo u vrelim letnim danima, a ujedno će vas osloboditi viška znoja iz organizma.

Zrno nara, osim što obiluje vodom sadrži i snažan antioksidans koji će pomoći toksinima da kroz znoj izađu iz tela.

Seme bosiljka je dragoceno zbog toga što reguliše temperaturu tela. Ukoliko se osećate iscrpljeno i "pregrejano" nakon treninga šaka ovih semenki u smutiju rešiće problem.

Poštoji racionalan razlog što je sladoled sa ukusom nane dobar izbor u vrelim danima. Mentol vašem mozgu šalje "hladne signale", a u hlađenju može da vam pomogne i čaj od ove biljke.

Kivi je sočno voće koje vam ne daje samo potrebnu tečnost nego i veliku količinu elektrolita potrebnih za dobro funkcionisanje mišića.

Celer je sličan kao i krastavac kada govorimo o količini vode u njemu, tačnije 96 posto ovog povrća je voda.

Kruške daju odličnu hidrataciju i detoksikaciju organizma ujedno. Umesto detoks vode počastite se jednom kruškom srednje veličine i nahranite svoje telo.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti