9°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: zenablic.rs

LUBENICU DRŽITE U FRIŽIDERU? Niste svesni da pravite veliku grešku!

Istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu pre konzumiranja stavljamo u frižider grešimo.

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo - samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

SAZNAJTE JOŠ

AMERIKA U ŠOKU! Predsednik Tramp u suzama nakon VELIKE PORODIČNE TRAGEDIJE!

SRBI PROMENILI PLOČU: Sada OVDE hrle na more!

DRAMA NA NEBU U BLIZINI GRANICE: Suhoj-27 presreo američki izviđački avion

Vozači, oprez - magla na putevima

VREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS I CELU NAREDNU NEDELJU!

Činjenica da namirnice gube hranljiva svojstva kada se drže u frižideru nije nepoznata.

- Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasečenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider - kaže nutricionista Milka Raičević.

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite leti jer se sastoji od 90 odsto vode, pa ćete vas hidrirati i osvežavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina a i c, betakarotena, likopena, gvožđa, cinka i mnogih minerala.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti