13°C

Beograd

ZDRAV ŽIVOT: Mediteranska ishrana za letnje dane

Želite da se osećate i izgledate dobro, a da se pri tome ne odreknete svih namirnica?

Mediteranska ishrana je pravo rešenje za vas. I pored toga što u svojoj ishrani koriste namirnice bogate mastima, mediteranski narodi imaju mali procenat gojaznih ljudi, obolelih od kardiovaskularnih bolesti i raka. Prva asocijacija na Mediteran jesu Grci i njihova kuhinja koja se bazira na salatama, siru i maslinovom ulju.

Za tipičan mediteranski svakodnevni obrok koristi se hleb, pasta, palenta, žitarice, krompir, pasulj i drugo povrće i voće. Zatim su tu maslinovo ulje, mleko i sir u manjoj meri, dok se riba i piletina jedu samo nekoliko puta nedeljno. Crveno meso je zastupljeno svega par puta mesečno.

Osnovna karakteristika mediteranski ishrane su, upravo izbegavanje mesa i mesnih prerađevina, manja upotreba mleka i mlečnih proizvoda, a veća zastupljenost mahunarki, žitarica, povrća i voća, nezasićenih masti (nerafinisanog maslinovog ulja) i umereno konzumiranje vina.

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da Grci žive duže od ostalih. U prilog tome ide upravo mediteranska ishrana. Međutim, u ishrani ove vrste važni su svi detalji. Dakle, ne možete koristiti samo maslinovo ulje i piti vino, već morate u potpunosti da se hranite ovim načinom, ukoliko želite prave rezultate.

Važni su i drugi faktori. Naime, mediteranski narodi imaju vedriji odnos prema životu, uživaju u obroku sa porodicom i prijateljima, a porcije im nisu velike.

Mediteranska ishrana predstavlja način života, daleko zdraviji od uobičajene savremene ishrane.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar