18°C

Beograd

KRALJ ZAČINA: Ubacite ŠAFRAN u hranu i spoznajte njegova magična dejstva

Šafran je, i ta kako, cenjen začin koji se koristi u gotovo celom svetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”. Začin šafran je poznat od davnina, koristio se još u Mesopotamiji pre 5000 godina, a spominjan je i u Bibliji.

Ne samo da pozitivno utiče na raspoloženje, već ima blagotvorno dejstvo i na PMS kod žena. Naime, naučnici su uradili istraživanje na pedeset žena sa PMS simptomima, koje su dobile dnevno dve kapsule šafrana, ili tačnije 15mg. Lekari su pratili njihove simpotme u toku dana i primetili da su simptomi bolesti smanjene drastično kod žena koje su konzumirale šafran.

Takođe, šafran deluje na isti način poput antidepresiva i pomaže organizmu da oslobodi hormon sreće, serotonin u mozgu. Čak se i čaj od šafrana može koristiti u lečenju depresije. Ovaj začin ima i antikancerogeno dejstvo pa je velika verovatnoća da, ako ga često koristite, sprečite pojavu ove opake bolesti. Koristi se i za poboljšanje cirkulacije, ali pomaže i kod lečenja astme i artritisa. Poboljšava vid, jača imunitet, čuva bubrege i umiruje bol u stomaku.

Šafran je neophodno čuvati u dobro zatvorenim posudama i na hladnom mestu. Možete ga stavljati u jela od pirinča, supe, čorbe, kao i u jela sa krompirom i paprikama.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar