24°C

Beograd

KOLIKO JE ZDRAVO VOĆE KOJE JEDEMO? Očistite ga od pesticida na vrlo jednostavan način!

Sirće je otkriveno pre više od 10.000 godina, i to sasvim slučajno, kada je vino greškom ostavljeno da fermentiše duže nego što je trebalo i postalo previše kiselo. Šteta po tadašnju berbu, ali sreća po sve koji su se uverili u višenamensku upotrebu ove moćne tečnosti.

Neke vrste sirćeta mogu i te kako povoljno da utiču na zdravlje ljudi, a neke se koriste i za čišćenje u hortikulturi i kozmetici.

Jedna od dragocenih primena sirćeta je i čišćenje voća i povrća od pesticida.

Naravno, u tu svrhu ne mora da se koristi najkvalitetnije jabukovo sirće. Dovoljno je najobičnije belo alkoholno sirće, a najbolja mera je 10 odsto sirćeta i 90 odsto vode. Namirnicu potopite, izvadite, isperite i normalno upotrebljavajte. Ovaj princip ne primenjujte na krhko voće kao što je bobičasto se može oštetiti i sirće može ući kroz njihovu nežnu opnu.

Iako mnogi ističu da jabukovo sirće ima obilje hranljivih materija koje ostaju posle procesa fermentacije, analize nutricionista pokazuju sasvim suprotne rezultate - jedna kašika jabukovog sirćeta sadrži jedan miligram kalcijuma, a dnevne potrebe ljudskog organizma za ovim sastojkom su 1.000 miligrama. Pripisivane su mu ozboljne mere vitmina, kao i sadražaj pektina, koji se vezuje za holesterol i čisti ga iz tela, a dokazano je da suirće ne sadrži pektin ili bilo koja druga vlakna.

Blic žena
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar