20°C

Beograd

ŠARENIM LATICAMA DO ZDRAVLJA: Kraljica cveća rešava mnoge zdravstvene probleme!

Ruža je jedan od najzavodljivijih cvetova, simbol ljubavi, zaljubljenosti, sklopljenih brakova... Napoleonova žena Žozefina u čuvenom ružinjaku dvorca Malmezon imala je više od 250 vrsta. Ružinom vodicom osvećena je i jedna od najlepših građevina sveta, Aja Sofija.

Vremenom je ruža postala biljka koja može da leči, dok je narodna medicina u ovom kraljevskom cveću videla dobar lek za mnoge probleme. Ruža je izvor vitamina A, B3, C, D, E, dok njene latice sadrže tanine, limunsku i vinsku kiselinu, eterična ulja, šećer.

Mnogi zaljubljenici u ruže i hortikulturni stručnjaci krivi su što danas imamo preko hiljadu različith oblika i boja ruža, posebno onih divljih. Ona koja je korisna i koja deluju na naše zdravlje je Turska ruža, Galska ruža, ruža stolista, divlja ruža.

Evo nekoliko ideja kako da na najbolji način iskoristite kako pupoljak, tako i latice ruže!

Sirup od ruže- pravi se jednostavno, a sve što vam treba su dve šake latica i pola litre vrele vode. Ova dva sastojka najbolje je da odstoje 24 časa, zatim je potrebno procediti i zakuvati sa 250 grama šećera. Možete dodati i sok od limuna. Ovaj sirup je odličan za srce.

Čaj od ruže- dovoljne su vam dve supene kašike usitnjenih suvih latica koje treba preliti sa 3 dl vruće vode. Neophodno je ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Čaj je odličan za smirenje, bolje spavanje, a pomaže i onima koji pate od bolesti jetre ili žuči.

Sam plod divlje ruže može se koristiti protiv infekcije bešike.

Možete koristiti i kremu od ružinih latica za masažu jer je ona odlična za podsticanje cirkulacije, kao i eterična ulja koja možete stavljati na kosu i lice.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar