27°C

Beograd

STRUČNJACI UPOZORILI: Ne porađajte se van porodilišta! Ovo je RAZLOG!

American Journal of Obstetrics & Gynecology objavio je belešku o rezultatima istraživanja izraelskih naučnika, koji su proučavali statističke podatke o ženama koje su se porodile u izraelskom gradu od 1991. do 2014. godine i otkrili da je stopa smrtnosti kod novorođenčadi tri puta veća ako se rođenje deteta odvija izvan medicinskih ustanova.

Uprkos činjenici da lekari u skorije vreme pokušavaju da porođaj učine najosetljivijim i pogodnijim za sve učesnike u procesu, na primer, planiranjem carskog reza, samo je teoretski moguće predvideti početak i trajanje. Stoga, porođaj može početi iznenada i završiti se izvan bolnice.

Naučnici iz Medicinskog centra "Soroka" Univerziteta Ben-Gurion proučavali su podatke o 243682 rođenja i došli do zaključka da je samo 1,5% svih porodilja rodilo dete izvan medicinske ustanove. Bilo je 15 smrtnih slučajeva na 1.000 dece koja su rođena izvan bolnice, dok je samo 5 od 1000 umrlo u bolnici.

Autori studije zaključili su da je neplanirano rođenje deteta van porodilišta nezavisni faktor koji povećava perinatalni mortalitet. Zato je veoma važno da se porođaj održi u bolnici, gde će ženi, ako bude potrebno, biti pružena sva neophodna medicinska nega.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar