28°C

Beograd

PUTUJETE ČESTO AVIONOM? Evo šta se događa vašem telu tokom leta

Ukoliko često putujete avionom onda ste možda i premetili neke od simptoma koji vam pokazuju da česta putovanja na tim visinama loše utiču na vaše zdravlje.

Britanski list Independent je sproveo istraživanje na ovu temu i došao do sledećih zaključaka.

Kompanija "Compare Travel Insurance" navodi da su tokom putovanja avionom šanse da se razbolite 100 puta veće nego inače zbog odsustva dotoka svežeg vazduha.

S druge strane, promene vazdušnog pritiska mogu prouzrokovati nakupljanje gasova u stomaku koji mogu dovesti do nadimanja, konstipacije i bolova u stomaku, piše britanski Independent.

Jedna trećina kvržica na jeziku, zaduženih za ukus hrane, na visokim visinama ‘utrne’, što znači da slabije osećate ukus hrane, a sniženi nivo kiseonika može da prouzrokuje hipoksiju – stanje koje karakteriše vrtoglavica.


Tokom tročasovnog leta iz vašeg tela može da ispari do litar i po tečnosti, pa su velike šanse za nastanak dehidratacije, a na letu od Njujorka do Londona u trajanju od 7 sati putnici će biti izloženi istoj količini radijacije kao pri odlasku na rendgensko snimanje.

Ograničeno pokretanje nogu dovešće do nakupljanja tečnosti u telu, što uzrokuje povećani rizik od venozne tromboze odnosno stvaranja krvnog ugruška u veni.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar