7°C

Beograd

STRUČNJACI OTKRILI: Previše sna povećava rizik od demencije! (FOTO)
Brojne studije su ranije već dokazale vezu između Alchajmerove bolesti i manjka sna. Ali, sada se ispostavilo da ni previše sna nije dobro za mozak.

Tim akademika sa Univerziteta u Majamiju analizirali su 5.247 ljudi u trajanju od sedam godina, a na početku i na kraju studije su im radili neurokognitivne testove. Naučnici su analizirali njihovu pažnju, pamćenje, jezičke sposobnosti, vreme reakcije i percepciju, kako bi utvrdili u kakvom zdravstvenom stanju je njihov mozak.

Volonteri su takođe popunjavali upitnike o navikama u spavanju na svakih sedam dana. Upisivali su vreme u koje inače odlaze na spavanje, kada se obično bude, da li dremaju tokom dana... Oko 15 odsto učesnika u proseku spava po devet sati tokom noći, a sedam godina kasnije, u toj grupi volontera je zabeležen kognitivni pad na svim poljima.

Sposobnosti učenja smanjile su se za 22 odsto, jezičke sposobnosti za 20 odsto, a pamćenje je bilo slabije za 13 odsto. Naučnici tvrde da previše sna može da se poveže sa lezijama u mozgu, koje se na snimcima pojavljuju kao bele mrlje i povećavaju rizik od opadanja kognitivnih sposobnosti, demencije i moždanog udara.

Stručnjaci smatraju da ove lezije smanjuju protik krvi do mozga.

Izvor:mondo.rs
Foto:pixabay.rs

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar