12°C

Beograd

SPREČITE UPALU NA VREME: Ovo su najčešći problemi koji pogađaju žene! FOTO)

Gljivične upale vrlo su česte i mogu nastati kao posledica raznih faktora. No koliko god su upale intimnog područja jedan od najčešćih problema koji pogađa žene svih dobi, većina žena zna malo o njima.

1. Gljivične upale vrlo su česte

Tri od četiri žene barem jedanput susretnu se s dijagnozom gljivične upale, a čak 53 posto žena ne zna kako se nositi s tom neugodnom bolesti, odnosno ne znaju kako spriječiti ponavljanje gljivičnih infekcija.

Gljivične infekcije vrlo su česte. Učestalost vaginalne kolonizacije kod zdravih žena reprodukcijske dobi procenjuje se na 10 do 20 posto. Kod 30 posto trudnica u vreme termina porođaja moguće je intravaginalno naći, otkriva ginekolog Vesna Harni.

2. Nije polno prenosiva bolest

Prema nedavnom istraživanju, 81 posto pacijenata koji dolaze na lečenje strahuje od toga da im je gljivičnu upalu seksualno preneo partner. Gljivična upala jednostavno je pH-neravnoteža unutar vagine koja dovodi do nakupljanja gljivica, a to je često uzrokovano neuravnoteženih hormona.

3. Nije hronična upala

Čak 67 posto žena misli da se gljivična upala nikada ne može u potpunosti izlečiti. Na sreću, to je vrlo retko i samo kod ljudi s oštećenim imunitetom, na dugotrajnoj kortikosteroidnoj ili imunosupresivnoj terapiji, ističe ginekolog Harni.

Potrebno je uzeti odgovarajući lek, čekati celu nedelju jer je toliko dugo potrebno za lečenje gljivične infekcije, čak i ako samo trebate lečiti samo jedan simptom - a onda ste je se rešili zauvek.

4. Nakon porođaja veći je rizik za gljivične upale

Veća je verovatnost da ćete dobiti gljivičnu upalu nakon što rodite. Ustvari, mnoge žene prvu upalu dobiju u trudnoći ili nakon porođaja zbog hormonske promene. Hormon prolaktin, koji pomaže u proizvodnji mleka i pomaže kod dojenja, potiče druge hormone, a to može uzrokovati pH-neravnotežu.

5. Samo zato što nemate sve simptome, to ne znači da gljivice nisu prisutne

Nažalost svaka žena ne doživljava odmah uobičajene simptome poput svrabeža, peckanja ili iscedaka. Odsutnost simptoma najčešće govori samo o kolonizaciji, tj. prisutnosti gljivica na nekom mestu, ali ne i infekciji. Infekcija je uvek praćena simptomima (jer infekcija znači da je pokrenut upalni odgovor organizma, pa se odmah javljaju crvenilo i nelagoda), ističe Harni.

6. Previše šećera može povećati rizik

Gljivica se hrani šećerom, a ako jedemo previše šećera, to može povećati mere za razvoj upale.

Ako vam se čini kao da stalno imate problema s gljivičnom upalom, možda je vrieme da promenite režim ishrane i preskočite slatkiše.

7. Gljivičnu upalu možete preneti na partnera

Vaš partner može dobiti upalu od vas. Iako se ta upala ne smatra spolno prenosivom bolešću, nezaštićeni seks, ako imate problema s infekcijom, može dovesti do svrbeža i osipa na muškom spolnom organu. No to ne mora uvek biti slučaj, napominje doktorika Harni.

Izvor: glossy.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar